Antara lain kelebihan enjin sangkut dihasilkan adalah bagi memenuhi keperluan pengangkutan air namun. Dengan adanya enjin sangkut maka pemancing boleh menjelajah ke lubuk yang lebih luas. Namun bagi kawasan sungai dan pergunungan enjin sangkut mampu membawa kita pergi lebih jauh selain daripada berjalan kaki meredah hutan.

 

Untuk bergerak merentas jeram dan melalui alur sungai ia bukanlah sesuatu yang mudah ditambah lagi jika kurangnya pengalaman memahami bentuk halangan yang terdapat di laluan tersebut. Risiko yang boleh terjadi adalah seperti bot terbalik atau lebih parah lagi bot pecah akibat hentakan pada batu atau kayu.

 

Tip Selamat Boating Jeram Sungai Pegunungan

 

IKLAN

Kebiasaannya permukaan air akan kelihatan memecahkan alur air menandakan terdapat sesuatu berada di bawah dan ia perlu dielak. Bagi misi sebegini sampan kayu adalah yang paling sesuai kerana ketahanannya apabila terkena batu ataupun kayu dan ia lebih stabil berbanding sampan daripada jenis fiber.

 

Bahagian perut sampan yang sama paras dengan kipas enjin sangkut menjadikan enjin sangkut lebih terjaga berbanding perut sampan yang tinggi dan kipas enjin sangkut terdedah kepada perlanggaran objek seperti batu atau kayu.

 

IKLAN

Tip Selamat Boating Jeram Sungai Pegunungan

 

Bagi jeram yang tidak tinggi kebiasaannya bot masih mampu mendaki secara perlahan asalkan perut sampan tidak tersangkut. Sebaiknya seorang jurumudi di bahagian hadapan membantu mengawal muncung bot agar sentiasa berada dalam kedudukan yang dikehendaki.

IKLAN

 

Jadi, bagi anda yang tidak mahir dengan laluan air, jangan sesekali membawa bot berkenaan. Beri keutamaan kepada mereka yang mahir mengendalikan bot terutama jika sungai tersebut mempunyai banyak jeram.

 

Tip Selamat Boating Jeram Sungai Pegunungan

 

Jangan bawa barang berlebihan kerana ia akan menyebabkan keseimbangan bot menjadi sukar dikawal. Dan paling penting jangan lupa pakai jaket keselamatan walaupun di kawasan air cetek, apatah lagi jika terdapat batuan yang banyak.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI