Casting di sungai pergunungan atau lubuk-lubuk di pinggir hutan sememangnya menyeronokkan.

Namun ia boleh bertukar suasana sekiranya anda main redah tanpa persiapkan diri terlebih dahulu.

Berikut beberapa tip yang kami sediakan untuk anda perhatikan.

 

 Informasi lengkap tentang spot

Cari dulu maklumat selengkapnya tentang spot yang bakal anda kunjungi. Terutama bentuk geografi dan jenis gewang yang sesuai untuk menjerat spesies yang terdapat di spot berkenaan.

 

Status bot memancing

Sekiranya akan casting dengan menggunakan sampan atau bot fiber, pastikan dulu saiz dan kondisinya dalam keadaan baik agar terhindar dari kejadian yang tak diinginkan.

 

Tip persediaan sebelum trip casting sungai!!

 

Alas kaki yang terbaik

Jika casting di kawasan sungai pergunungan atau berbatu, pastikan alas kaki atau kasut yang digunakan bukan saja bersesuaian malah juga masih dalam keadaan sempurna. Jangan sampai anda terpaksa berkaki ayam kerana masalah tersebut.

 

Elak bersendirian

IKLAN

Soal lubuk merupakan rahsia besar oleh mana-mana caster. Walaupun takut lubuk diketahui orang lain sekali pun, berusahalah dari memancing secara berseorangan. Paling tidak pun ajaklah seseorang walaupun dia langsung tidak minat memancing.

 

Tip persediaan sebelum trip casting sungai!!

 

 Maklumat cuaca

Perubahan cuaca kadang kala tidak dapat diduga. Apabila kondisi cuaca tiba-tiba bertukar mendung dan hujan turun dengan lebat disertai kilat dan petir, segeralah cari tempat berlindung yang selamat. Sebaiknya juga dapatkan matlumat cuaca sebelum ke lokasi.

 

Persiapan peralatan

Alatan pancing dan gewang merupakan senjata utama dalam teknik casting. Oleh yang demikian persiapan alatan perlu diambil berat sebelum pergi memancing.

Elakkan dari terbawa alatan yang tidak menepati untuk bertarung dengan sasaran dan tertinggal gewang yang sepatutnnya dibawa bersama.

 

IKLAN

Tip persediaan sebelum trip casting sungai!!

 

 Ketepatan dan keselamatan

Ketepatan balingan gewang ke sasaran merupakan perkara paling asas untuk kejayaan casting. Dalam pada masa yang pastikan juga ketika membuat lontaran, gewang tersebut tepat ke sasaran dan bukannya tepat mengenai badan rakan yang berhampiran.

 

Bekalan

Jangan lupa bawa bekalan makanan dan minuman sekiranya pergi casting seharian. Tubuh badan yang sudah terisi makanan dan minuman bukan saja membekalkan tenaga malah mendorong tahap kosentrasi ketika memancing.

 

Tip persediaan sebelum trip casting sungai!!

 

Parkir kenderaan di lokasi selamat

IKLAN

Pastikan kenderaan ditinggalkan dalam keadaan berkunci dan selamat dari sebarang kejadian yang tidak diingini. Kegagalan berbuat sedemikian sedikit sebanyak akan mengganggu tumpuan atau hilang focus sepanjang tempoh memancing.

Jangan tidak percaya, perkara ini juga menjadi salah faktor berlakunya kumpau.

 

Pakaian

Gunakan pakaian yang bukan sahaja selesa ketika memancing bahkan bagus untuk perlindungan diri khususnya terhadap terik matahari.

Sekiranya anda memiliki pakaian yang dianggap ‘tuah’ pada korang, maka pakailah. Setidak-tidaknya ia akan mendorong keyakinan diri.

 

Tip persediaan sebelum trip casting sungai!!

 

Pakai life jacket

Walaupun sekadar meranduk sungai, tiada salahnya jika anda ingin memakai life jacket atau jaket keselamatan.

Manalah tahu anda terjatuh ke dalam air atau dihanyutkan arus. Setidak-tidaknya ia membantu ketika kecemasan. Sebaiknya gunalah jaket keselamatan dari jenis foam yang selesa.

 

 Jaga perilaku dan tutur kata

Hindari bahasa ataupun ucapan-ucapan yang kurang manis  ketika tiba di lokasi pemancingan. Begitu juga dengan tingkah laku. Lebih-lebih lagi jika anda memancing di kawasan asing.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI