Tidak mengira apa saja jenis kerapu, ia merupakan spesies sasaran utama penggemar casting muara. Lebih-lebih lagi jika berjaya menjinakkan kerapu harimau yang bersaiz kasar.

Kerapu sememangnya terkenal sebagai spesies yang sukar untuk ditewaskan terutamanya pada minit awal apabila mata kail tercangkuk pada mulutnya. Hanya jika berjaya mengekang benamannya ke sarang atau bangkar maka kejayaan menjadi milik pemancing.

 

6 Lagi Spesies Estuari Buruan Ramai Kaki Pancing!!

 

Mengilat ikan kurau mungkin agak janggal bagi pemancing di negara kita. Namun di negara Australia, ikan kurau merupakan spesies sasaran utama acara casting. Mungkin disebabkan kesukaran untuk mengesan lubuk dan laluan, atau juga belum ditemui gewang yang sepadan dengan diet pemakanannya.

Jika perkara ini diatasi pasti ikan kurau pasti akan menjadi spesies sasaran paling atas dalam acara mengilat di muara.

 

IKLAN

6 Lagi Spesies Estuari Buruan Ramai Kaki Pancing!!

 

Alu-alu atau barracuda mungkin tidak menduduki barisan teratas spesies sasaran casting. Sebaliknya mungkin menjadi spesies yang dibenci ekoran memiliki senjata tajam yang mampu merosakkan atau lebih teruk lagi memutuskan sambungan gewang dengan set casting pemancing.

Walau bagaimanapun ia juga spesies yang menghiburkan apabila tercangkuk pada mata gewang.

 

6 Lagi Spesies Estuari Buruan Ramai Kaki Pancing!!

IKLAN

 

Sebut saja nama gerepoh atau nama globalnya yang melambangkan gergasi iaitu giant trevally (GT) dan habitat yang gergasi ini sering ditemui di laut dalam, mungkin ramai yang tidak menyangka bahawa ia juga boleh ditemui dan dipancing di muara.
Walaupun GT yang sering ditemui di muara berstatus juvenile, namun ia tetap mewarisi kekuatan dan kelincahan giant trevally.

 

6 Lagi Spesies Estuari Buruan Ramai Kaki Pancing!!

 

Mengilat ikan talang di muara dan kuala sungai terutamanya di pantai timur semenanjung Malaysia kini menjadi satu fenomena. Malah ia turut dijadikan acara tahunan merebut sesuatu kejuaraan.

IKLAN

Ia jelas menggambarkan bahawa ikan talang bukan saja menjadi spesies sasaran aktiviti jigging, bahkan sudah dijadikan spesies sasaran utama aktiviti lure casting di muara. Di Terengganu contohnya, ada kejohanan tahunan khusus casting talang atau queenfish di muara.

 

6 Lagi Spesies Estuari Buruan Ramai Kaki Pancing!!

 

Tentu ramai yang terkejut apabila belukang pun disenaraikan, ya tak? Sememangnya belukang bukan ikan sasaran utama para caster apabila turun casting di muara. Namun ia bukanlah tangkapan yang mustahil untuk diperoleh.

Malah daya juang belukang terutamanya saiz melebihi 1kg cukup memberikan anda satu kejutan walaupun pada akhirnya ramai yang memilih untuk membebaskan ia kembali ke habitat asalnya.

 

6 Lagi Spesies Estuari Buruan Ramai Kaki Pancing!!

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI