Memang susah nak kenali minat atau hobi seseorang berdasarkan penampilannya. Tiada sebarang ciri-ciri seseorang itu minat kumpul setem atau karaoke kecuali ia menyatakannya.

 

Begitu juga dengan hobi memancing. Namun, jika seseorang itu betul-betul kaki pancing atau pemancing tegar, ia boleh dikenal pasti berdasarkan beberapa perkara berikut:

 

Sticker Kenderaan

Jika ada sticker jenama atau produk peralatan memancing tertampal pada cermin atau badan kenderaan, sahlah beliau seorang kaki pancing.

 

Tip Pantas Mengenal Identiti Kaki Pancing

 

Picture profile

Jika di media sosial contohnya di Facebook atau Instagram pula cukup mudah untuk mengetahui seseorang itu adalah kaki pancing kerana lazimnya mereka akan letakkan posing bersama ikan atau set pancing sebagai picture profile mereka.

 

IKLAN

Keychain

Kalau kenderaannya tak bersticker, tengok pula pemegang kunci atau keychain yang digunakannya. Lazimnya pemancing tegar khususnya peminat casting akan menggantung apa-apa gewang pada keychainnya.

 

Tip Pantas Mengenal Identiti Kaki Pancing

 

Berpakaian outdoor

Peminat sukan memancing lazimnya akan mengenakan pakaian outdoor berjenama yang terkenal dengan aktiviti memancing. Tak kira original atau tidak tetapi apa yang dipakainya sama saja sama ada ke pejabat atau ke trip memancing.

 

IKLAN

T-shirt memancing

Jika tidak berpakaian outdoor, tshirt atau topi berjenama produk alatan memancing juga sering dipakai pemancing. Begitu juga dengan t-shirt kejohanan memancing yang disertainya atau kelab memancing yang disertai.

 

Tip Pantas Mengenal Identiti Kaki Pancing

 

Warna kulit

Tengok warna kulitnya… putih atau rentung? Walaupun bukanlah satu fakta yang tepat, lazimnya tidak ada pemancing tegar yang berkulit halus dan putih gebu. Kebanyakannya macam hangus kerana banyak berjemur di tengah panas.

IKLAN

 

Tip Pantas Mengenal Identiti Kaki Pancing

 

Gaya Ngeteh

Pemancing ni gemar ngeteh di kedai-kedai mamak. Kalau terlihat sekumpulan lelaki lepak-lepak di kedai mamak dan kedengaran bercerita pasal aktiviti memancing, memang sah la mereka adalah kaki pancing.

 

Tip Pantas Mengenal Identiti Kaki Pancing

 

Waktu kahwin

Hanya pemancing yang melakukan perkara ini. Bergambar kenang-kenangan bersama set pancing dengan rakan-rakan pemancing lain.

 

Tip Pantas Mengenal Identiti Kaki Pancing

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI