Kili atau swivel adalah satu aksesori memancing yang diperbuat daripada logam yang dapat berputar dengan bebas dengan tujuan mengelakkan tali pancing dari berpintal.

Pintalan akan berlaku apabila pergerakan arus itu laju atau apabila kita menunda umpan yang disebabkan dari tindakan umpan seperti umpan tiruan atau batu ladung yang bergerak didalam air atau permukaan air.

 

Tali pancing mempunyai ketegangan dan apabila terdapat arus atau perjalanan pada tali pancing tersebut maka umpan mahupun batu ladung akan berputar dan ini akan menghasilkan pintalan yang akan meninggalkan kesan pada tali.

 

Jadi untuk megurangkan dari tali pancing dipintal maka kegunaan kili atau swivel adalah disyorkan. Terdapat beberapa jenis kili dan kegunaan tersendiri.

baca juga kenali klip gewang

 

Barrel swivel

Terminal tackle: Jenis kili dan kegunaannya

Ini adalah jenis yang paling popular digunakan oleh para pemancing. Terdapat 2 jenis bagi kili jenis ini iaitu dari jenis straight dan twisted eye.

IKLAN

Kili jenis jenis ini boleh didapati dalam warna kilauan chrome, brass atau hitam. Jenis ini adalah murah, walau bagaimana pun ianya tidak begitu sesuai sekiranya digunakan untuk trolling atau untuk bertarung dengan ikan yang berat dan besar.

Ini disebabkan ianya mungkin lurus disebabkan tekanan. Barrel swivel amat bersesuaian untuk kegunaan memancing dasar atau mengilat untuk ikan yang sederhana besarnya.

 

Ball bearing swivel

 

Terminal tackle: Jenis kili dan kegunaannya

Jenis ini adalah yang paling kuat sekali dan amat bersesuaian untuk kegunaan bagi trolling dan memancing ikan yang besar dan ganas.

Terdapat dalam dua warna iaitu hitam dan chrome. Harganya lebih kurang 3-4 kali ganda dari jenis barrel swivel.

IKLAN

Kili ini mempunyai ball bearing di dalamnya dan akan berputar dengan baik.

 

Chain swivel

 

Terminal tackle: Jenis kili dan kegunaannya

Jenis ini adalah amat sesuai untuk trolling dan mempunyai rangkaian ‘barrel’ untuk menentukan bahawa ia akan berputar apabila digunakan.

Kili jenis ini boleh di dapati dalam warna kilauan chrome, brass atau hitam. Namun ia tidak begitu sesuai digunakan untuk pancing dasar apatah lagi untuk mengilat.

baca juga cara melepaskan pari melekap

IKLAN

 

Three-way swivel

 

Terminal tackle: Jenis kili dan kegunaannya

Jenis ini adalah diperbuat dari brass dan mempunyai 3 simpulan yang diikat pada cincin pada jarak yang sama.

Kegunaan simpulan ini adalah untuk memisahkan umpan dari batu pemberat. Kili dari jenis ini amat lemah sekali dan selalunya tidak berputar dengan baik yang mengakibatkan tali akan berbelit. Ia selalu digunakan untuk memancing di dasar.

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI