Soalan:

 

Salam min… saya ada persoalan sikit. Kenapa ikan talang diketegorikan ikan second class? Saya perhatikan ramai pemancing memandang rendah pada spesies ini.

 

Jawapan:

 

IKLAN

Ikan talang atau queenfish (Scomberoides commersonianus) adalah ikan pemangsa yang sering dijadikan buruan pemancing di serata perairan Malaysia.

 

Second class?? ia tidak langsung diketegorikan sebagai ikan second class kerana rata-rata pemancing amat menggemari berentap dengan spesies ini kerana aksi akrobatik dan kekuatannya.

 

Soal Jawab Mancing – Low Class Sangat Ke Ikan Talang?

IKLAN

 

Walau pun isinya sahaja yang kurang enak untuk di buat santapan. Nelayan atau pemancing yang memperoleh ikan ini akan menjadikan ia ikan masin. Tetapi jika kena dengan menu dan hasil masakkan yang baik, ikan ini juga boleh setanding dengan ikan yang lain.

 

Pada pemancing, ia adalah lebih baik dilepaskan semula sekiranya anda tidak bertujuan menjadikan ia sebagai makanan kerana dengan cara ini anda dapat mengekalkan populasi ikan talang di tempat tersebut supaya ia tidak berkurang dan boleh dijadikan tempat terbaik untuk berkunjung semula.

IKLAN

 

Soal Jawab Mancing – Low Class Sangat Ke Ikan Talang?

 

Ikan talang banyak bermain di kawasan batu di sekeliling pulau berbatu dan kawasan yang berstruktur seperti rumah api ataupun unjam. Oleh kerana ikan ini adalah ketegori ikan pemangsa yang merayau-rayau mencari makanan, anda boleh memancing dengan kaedah bottom, casting, menunda, apung, jigging, popping atau layang.

 

Soal Jawab Mancing – Low Class Sangat Ke Ikan Talang?

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI