Dalam dunia memancing, ikan terbul disebut dalam dua keadaan. Pertama, ikan terbul yang dipancing sebagai ikan sasaran dan kedua, ikan terbul yang digunakan sebagai umpan (lazimnya sebagai umpan hidup) untuk memancing ikan pemangsa.

 

Di tasik kenyir sebagai contoh, ikan terbul sebesar saiz ibu jari merupakan ikan hidup yang popular digunakan untuk memancing ikan sasaran seperti sebarau, belida dan juga baung.

 

Teknik Terbaik Nak Pancing Ikan Terbul

 

Ikan terbul sebenarnya ialah yang mampu menghadirkan keseronokan memancing jika bertemu dengan spesimen yang kasar melebihi 20 cm. Pecutannya agak kencang umpama pecutan ikan rohu.

 

Tidak menghairankan ikan terbul ini turut digelar ikan turbo berikutan kuasa pecutannya. Disebabkan ia merupakan menjadi diet utama kebanyakan ikan pemangsa maka untuk bertemu dengan spesimen yang kasar amat sukar.

IKLAN

 

Teknik Terbaik Nak Pancing Ikan Terbul

 

Pancingan ikan terbul sebenarnya lebih menjurus kepada aktiviti santai pemancing remaja di kawasan perkampungan luar bandar. Ini kerana perairan yang kurang tercemar seperti di perkampungan luar bandar ini habitat yang sesuai untuk survival ikan terbul. Walau bagaimana pun memancing ikan terbul mempunyai pelbagai teknik dan cara.

 

Bila memperkatakan tentang pancingan ikan terbul ini ia secara tidak langsung akan mengimbau kenangan zaman kanak-kanak kebanyakan pemancing hari ini. Ia antara aktiviti sampingan apabila tiada permainan yang ingin dilakukan bersama kawan lain. Peralatan pancing pun ringkas dan mudah.

 

IKLAN

Teknik Terbaik Nak Pancing Ikan Terbul

 

Memadai dengan hanya tali tangsi atau tali benang yang digunakan untuk bermain layang-layang dan mata kail sahaja sudah boleh digunakan untuk memancing terbul. Joran pula sekadar batang buluh Cina atau tin susu saja. Umpan pula cacing tanah yang boleh dicari di tepian sungai.

 

Jika inginkan keseronokan sebenar memancing ikan terbul dengan penggunaan joran dan kekili maka pilihan terbaik adalah set pancingan ultra ringan. Kaedah memancing ikan terbul hampir sahaja dengan memancing lampam sungai atau temperas.

 

IKLAN

Teknik Terbaik Nak Pancing Ikan Terbul

 

Namun mata kail sebaiknya yang halus atau mata kail udang saiz 2-4 amat sesuai digunakan. Selain cacing, terbul amat menyukai biji kekabu dan hirisan kelapa sawit.

 

Sekiranya anda biasa memancing ikan kelah, pasti anda faham bagaimana pentingnya teknik bersembunyi ketika memancing. Begitu jugalah jika memancing terbul terutamanya jika memancingnya di sungai yang jernih airnya. Ini kerana daya penglihatan ikan terbul amat baik dan tidak akan menghampiri umpan sekiranya terlihat kelibat anda.

 

Teknik Terbaik Nak Pancing Ikan Terbul

 

Seperkara lain, untuk menarik perhatian terbul menghampiri umpan, anda haruslah kerap menabur umpan. Inilah rahsia sebenar untuk pancingan ikan apa-apa pun. Pastikan kumpulan ikan terus kekal berada di kawasan anda melontar umpan bermata kail. Cubalah, pasti anda akan terhibur dengan pancingan ikan terbul juga enak digoreng kunyit.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI