Secara amnya teknik memancing ikan kitang dan dengkis adalah lebih kurang sama sahaja. Bagaimanapun kesukaran menjeratnya adalah merujuk kepada lokasi serta habitat utama.

 

Ada tempat hanya dihuni satu subspesies dengkis manakala ada sesetengah kawasan anda mungkin boleh memperolehi beberapa jenis dengkis pada waktu dan tempat yang sama.

 

Panduan Lengkap Memancing Spesies Dengkis

 

Dengkis merupakan ikan bermulut kecil dan jenis suka mengutis umpan, maka sudah tentu mata halus adalah lawannya. Kalau guna mata kail bersaiz besar jawabnya tinggal mata kail sajalah.

IKLAN

Cara terbaik teknik persembahan umpan adalah stail apollo yang memiliki perambut 10Ib ke atas dengan mata kail saiz 8.

 

Sebesar manakah umpan yang perlu dipersembahkan untuk membuka selera ikan kulit liat ini di bawah permukaan air? Persoalan ini haruslah dirungkai dengan mudah dan jangan terlalu mengambil berat akan kegagalan keputusan akhir nanti.

 

Panduan Lengkap Memancing Spesies Dengkis

IKLAN

 

Setengah pemancing menabur rasuah terlebih dahulu agar ia leka dan keluar dari kawasan persembunyiannya. Rasuah umpan biasanya isi ikan yang dihancurkan dan paling mudah ialah menggunakan dedak.

 

Dedak ditabur agar ikan galak dan selang seketika umpan bermata kail kecil dihulur di kawasan yang dikerumuni ikan ini. Ikan dengkis seperti ikan dengkis yang lain bukanlah ikan idaman oleh hampir semua pemancing malah kehadirannya tidak diendahkan oleh kaki pancing laut dalam.

 

IKLAN

Panduan Lengkap Memancing Spesies Dengkis

 

Jika berhajat menggunakan set apollo buatan sendiri lebih bagus dan efektif hasilnya, terus ikat mata dengan perambut.

 

Setelah saiz mata di pilih, perambut 20lb boleh digunakan untuk mengikat mata kail kecil dengan mudah. Pastikan ikatan kemas dan jangan terlucut pula ia ketika dalam pertarungan. Perambut utama berkekuatan 30lb maksimum dapat mengurangkan kebarangkalian perambut anak  berpintal antara satu sama lain.

 

Panduan Lengkap Memancing Spesies Dengkis

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI