Pemancing dulu-dulu sentiasa ada akal bila berhadapan dengan sesuatu halangan ketika memancing. Contohnya bila berhadapan dengan pari yang melekap di dasar berselut atau berlumpur.

 

Berikutan daripada itulah munculnya pelbagai petua untuk membebaskan pari daripada melekap. Ada petua yang logik tetapi kebanyakannya macam tak boleh boleh diterima akal. Tapi kalau korang berhadapan dengan perkara ni, bolehlah dan tengok cara mana yang berkesan.

 

Jentik tali

Jentik tali pancing macam main gitar. Alasannya, pari akan terasa ngilu akibat daripada getaran tali pancing yang turut menggetarkan mata kail yang tertusuk pada mulut pari. Rasanya mungkin ada benarnya jugak sebab kalau kita sakit gigi memang sensitif sangat pada sebarang getaran.

 

Bagaimana Cara Untuk Melepaskan Pari Merapat Di Dasar Laut

 

IKLAN

Curah air tawar

Curah air tawar sama ada air paip atau air minuman pada tali pancing. Alasannya, air tawar yang akan mengenai mulut ikan pari akan menyebabkan kejutan atau melemahkannya. Sekaligus akan membuatkan ia bergerak keluar dari melekap. Logik ke air tawar boleh sampai ke mulut ikan pari setelah dicurahkan pada tali pancing?

 

Bagaimana Cara Untuk Melepaskan Pari Merapat Di Dasar Laut

 

Gentel tembakau

Gentel atau lurutkan tembakau rokok pada tali pancing laju-laju. Alasan dan kesannya sama juga macam jentik tali pancing supaya ikan pari akan rasa ngilu. Di mana logiknya pun lebih kurang sama juga. Tak tercapai dek akal macam mana getaran tersebut boleh sampai ke mulut pari sekaligus rasa ngilu boleh mengatasi rasa sakit akibat tertusuk mata kail.

IKLAN

 

Bagaimana Cara Untuk Melepaskan Pari Merapat Di Dasar Laut

 

Hantuk dengan batu ladung

Sama ada menggunakan klip atau snap yang disangkutkan batu ladung, kemudian dilepaskan menerusi tali pancing dengan tujuan untuk mengetuk kepala atau mulut ikan pari, ia tetap merupakan satu tindakan yang tak masuk akal. Lebih-lebih lagi teknik pancingan tersebut menggunakan perambut tanduk atau ranggung.

 

IKLAN

Bagaimana Cara Untuk Melepaskan Pari Merapat Di Dasar Laut

 

Halau dengan tembakau

Dikatakan ikan pari tidak suka bau tembakau (usah bincang bila masa pulak pari pernah hidu bau tembakau), maka tembakau dimasukkan di dalam uncang kain dan diturunkan melalui tali pancing menggunakan batu ladung sebagai pemberat. Persoalan paling utama, tak tersangkut ke uncang tembakau tu pada batu ladung yang digunakan di tanduk atau ranggung?

 

Bagaimana Cara Untuk Melepaskan Pari Merapat Di Dasar Laut

 

Guna petrol

Konsep yang sama menggunakan uncang tembakau. Kesannya juga nampak macam boleh diterima akal. Tapi pelaksanaanya tetap tidak praktikal. Lebih buruk ia boleh mencemarkan alam sekitar. Silap-silap ikan lain yang ada di lubuk tersebut semua cabut lari sebab tak suka bau petrol.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI