IKLAN

 

Ikan talang boleh dipancing dengan pelbagai kaedah. Salah satu cara yang amat berkesan dan popular dipraktikkan ialah melalui teknik jigging. Begitu juga dengan teknik casting. Sekiranya korang berminat memancing talang dengan teknik jigging dan casting, tip yang disediakan ini boleh dipraktikkan.

 

Jika inginkan sambaran dari talang dengan kaedah jigging, jig perlu dimainkan secara laju. Ia adalah yang paling praktikal. Manakala setting peralatan pula biarlah gunakan set yang ringan tetapi mampu bertahan supaya tidak letih jigging sepanjang hari.

 

Teknik Padu Casting & Jigging Ikan Talang

 

IKLAN

Gunakan jig yang berat di bahagian bawah kerana ia lebih stabil apabila henjutan laju dilakukan. Jika jig tidak cukup laju, talang hanya akan mengekor sahaja hingga ke tepian bot. Memang sakit hati dibuatnya apabila melihat kelibat talang ini hingga ke permukaan air.

 

Jika menggunakan gewang permukaan pula, aksi popper yang dihenjut secara perlahan lebih digemari talang. Ini adalah kerana karauan yang laju akan menyebabkan ia selalu tersasar dari menyambar popper.

 

IKLAN

Teknik Padu Casting & Jigging Ikan Talang

 

Teknik popping dan casting ini sangat berkesan ketika talang frenzy mengerjakan anak-anak ikan. Sekiranya bertemu talang sedang frenzy, baling gewang setepat yang mungkin dalam kawanan talang yang sedang frenzy.

 

Mata kail yang tajam juga hendaklah digunakan kerana talang sering melompat apabila sudah terkena pancing. Lompatannya sering menyebabkan gewang terlepas kecuali mata yang berteras halus dan lebih tajam digunakan.

 

Teknik Padu Casting & Jigging Ikan Talang

 

Gewang dan jig paling digemari talang yang pernah saya guna ialah Fina Jig (28gm,42gm dan 56gm), Jig O-Pass 28gm, Jig White Rabbit MJ5000, Rapala Troll to Minnow 15, X-rap Subsurface Walk-the-Dog 9 cm, Siam Spoon 16gm.