Teknik memancing siakap secara tradisional dengan menggunakan umpan udang putih biasanya dengan kekuatan joran sekitar 7 kaki berkekuatan 10-20lb dan haruslah fast action. Tali mono standard sehingga 25lb. Mata kail, kalau Mustad Saltwater gunakan lah yang no. 1 atau 2.

 

Teknik Lengkap Mancing Siakap Liar!!

 

Ikat mata kail dengan perambut sekitar 15-20 cm. Tusukkan mata kail pada sisi ruas ekor sampai tembus ke pinggang. Tidak perlu diberi pemberat kecuali memancing di reba kayu atau keadaan arus agak deras baru boleh diberi ladung kecil sahaja.

 

Umpan yang sering digunakan oleh kaki pancing biasanya udang hidup, ikan belanak dan gewang sama ada melalui kaedah casting atau trolling. Selalunya kaedah trolling membuahkan hasil. Kalau memancingnya pakai reel maka pagar reel (bail arm) harus selalu dibuka. Ini kerana tali harus terus terkeluar bebas mengikut udang yang berenang.

 

Lepaskan tali keluar dengan menggunakan jari. Akan lebih mudah jika menggunakan kelongsong. Berhati-hatilah dalam mengawal tali yang yang keluar ini, tidak boleh terlalu kuat kerana semasa udang disambar siakap, tali ini akan keluar terlalu pantas.

 

IKLAN

Teknik Lengkap Mancing Siakap Liar!!

 

Karakter siakap semasa menyambar udang biasanya umpan akan terus dibawa lari, tapi udang masih dikepit di bibir dengan posisi kepala di dalam mulut ikan tersebut. Kalau semasa sambaran pertama tali sedikit sangkut oleh jari, udang ini akan terus dilepaskan oleh siakap, dan jika ini terjadi gantilah udang tersebut dengan udang yang baru.

Ketika siakap pertama kali menyambar udang, pedang udang itu akan dipatahkan. Menurut pengalaman, siakap tidak lagi tertarik untuk menyambar udang dengan pedang yang telah patah.

 

Jadi tekniknya hulurlah tali semasa sambaran pertama dari siakap. Sebentar kemudian, atau lebih kurang 5-15 saat huluran akan berhenti. Siakap berhenti untuk memasukkan seluruh udang ke dalam mulutnya (kemam).

 

IKLAN

Teknik Lengkap Mancing Siakap Liar!!

 

Saat ini kita dengan sangat pelan-pelan menggulung tali dan ditarik tali tidak terlalu kendur. Setelah udang masuk mulut, siakap akan berjalan lagi. Saat inilah yang paling tepat buat menyentak dan terus mengepam joran.

 

Kadang kala ada siakap yang menyambar dan terus membawa lari umpan tanpa henti. Tunggu dulu dalam waktu sekitar 5-15 saat kalau ikan tidak berhenti terus sahaja menyentak joran.

 

Waspada juga, kebanyakan cara makan siakap besar. Dia akan menyedut dengan rakus dan keras sekali, tapi hanya berenang pendek. Kemudian dia jalan lagi tapi pelan-pelan. Bersiap-siaplah untuk berlawan atau melayan tarikan dalam waktu yang agak lama.

IKLAN

 

Teknik Lengkap Mancing Siakap Liar!!

 

Pilihan Gewang

 

Memancing dengan menggunakan gewang minnow. Pilihlah minnow jenis deep diver yang berbadan slim. Biasanya minnow untuk siakap bentuknya sedikit melengkung kebawah seperti udang.

Contoh gewang rapala barra, x-rap, Rapala Husky, Husky Jerk, Original Floating, Countdown, Shad rap, Nils Master Invisible, spearhead, Rebel Minnow dan lain-lain boleh digunakan tapi pilihlah gewang mengikut kesesuaian, seperti keadaan air dan sebagainya. Sesetengah orang berkata pemilihan warna gewang dan air juga memainkan peranan.

 

Teknik Lengkap Mancing Siakap Liar!!

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI