Kali ini Team Pacak Strike (TPS) telah sepakat sekata untuk menduga asakan tengiri di tuas Pulau Payar. Kami telah merancang trip kali ini selama sebulan kerana selalunya trip tuas Pulau Payar sentiasa penuh. Ramai pemancing seluruh malaysia telah membuat tempahan. Setelah mengambil kira beberapa faktor seperti keadaan cuaca dan pasang surut air.

Segala persiapan telah kami sediakan. Umpan yang kami bawa ialah ikan kembung segar. Kami bertolak dari jeti pada jam 8.00 paga. Lokasi pertama kami ialah tuas darat untuk mencari umpan hidup. Teknik yang digunakan adalah teknik apollo. Target umpan hidup seperti borek dan kembung.

Team TPS Pacak Tenggiri

Setelah umpan hidup diperoleh secukupnya. Tekong Bang Jan menyuruh kami angkat joran dan bersedia untuk memburu tenggiri. Lokasi seterusnya ialah tuas tengah berdekatan Pulau Payar.

IKLAN

Setelah sampai di tuas pulau payar, tekong mengikat tali bot pada buluh tuas. Keadaan cuaca amat baik. Tiba-tiba kelihatan beberapa ekor ikan tenggiri menyambar anak-anak ikan di permukaan air laut yang bergelora.

Ini menaikkan lagi semangat kami untuk mengilat atau casting. Tok Kura menggunakan umpan bulu ayam. Balingan pertama telah disentap rakus sang tenggiri. Namun putus perambut dengan hanya sekali sambaran sahaja.

IKLAN

Team TPS Pacak Tenggiri

Bronk menggunakan umpan ikan kembung untuk casting dan berhasil. Marul, Yid, Nasir dan Nazri menggunakan umpan bulu dan juga ikan kembung. Rezeki memihak kepada kami kali ini. Sentapan demi sentapan rakus tenggiri berjaya didaratkan. Tekong Bang Jan turut aktif membantu kami dengan memberi tip-tip dan memasang set hambor.

IKLAN

Hambor ialah teknik menggunakan umpan ikan borek hidup yg dipasang pada belon. Walaupun banyak ekor tenggiri yang berjaya meloloskan diri. Alhamdulillah kami berjaya pacak strike 14 ekor ikan tenggiri anggaran 4 hingga 9.6 kg setiap ekor.

Team TPS Pacak Tenggiri

Kira-kira jam 6.00 petang kami bergerak pulang ke jeti. Kepuasan dan kesyukuran jelas terpancar daripada wajah kami semua. Separuh daripada hasil tangkapan telah kami jual kepada peraih.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI