Saya bukan nak memandai jauh sekali nak kecam tapi nak berkongsi pendapat tentang udang galah. Sebenarnya saya tertarik dengan penjelasan admin Majalah Umpan dalam segmen Korang Tanya Umpan Jawab berkaitan dengan musim udang galah. Saya bersetuju dengan pendapat admin, cuma saya ingin buat sedikit input berdasarkan pengalaman sendiri memancing udang galah.

 

Berkenaan musim udang galah, saya ada teori sendiri berdasarkan pengamatan bertahun-tahun. Biasanya Tahun Baru Cina sering dijadikan penanda kepada musim udang galah. Sebabnya? Kalau dibandingkan dengan teori Majalah Umpan iaitu musim tiada hujan, persamaan di sini adalah musim panas.

 

IKLAN

Tabiat Udang Galah Yang Perlu Diketahui!!

 

Sebagaimana yang kita sedia maklum, Tahun Baru Cina biasanya disambut ketika iklim negara dalam musim panas. Secara semulajadi, udang galah aktif mencari makan ketika cuaca panas dan sebaliknya menjadi kurang aktif ketika air sejuk (musim hujan).

IKLAN

 

Bila udang aktif mencari makanan, baru la senang kita nak pancing. Kalau tak dapat banyak pun kita tidaklah kumpau nanti. Dalam erti kata lainnya atau kata kuncinya di sini adalah faktor suhu air. Sebelum turun memancing udang galah, kita perlulah ambil tahu tentang suhu air.

IKLAN

 

Tabiat Udang Galah Yang Perlu Diketahui!!

 

Berkenaan kewujudan udang galah di air tawar dan air payau, sebenarnya udang galah boleh hidup di air tawar namun perlu turun ke air payau untuk membiak. Sebab larva udang yang baru menetas hanya boleh survive dalam air payau. Setelah mencapai bentuk udang (pasca larva) ia akan kekal di kawasan air payau atau kembali ke air tawar sehingga ke hulu sungai.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI