Sekali pandang nama pertandingan memancing ini mungkin kelihatan seperti tiada yang luar biasa. Idea asal pertandingan ini pertandingan memancing ini datang dari sebuah bilik di sebuah kolej di Maine dan pertandingan ini menjadi sangat terkenal di kalangan komuniti di Pine Tree State. Masih biasa saja bunyinya kan?

 

Seterusnya kita lihat apa yang luar biasa dan pelik tentang pertandingan yang diilhamkan oleh seorang Wes Ashe dan rakan-rakannya ini. Dinamakan sebagai Annual Ice Fishin’ Derby, syarat peraturannya ialah ikan terpanjang spesies apa sahaja yang dipancing di mana sahaja di Maine dan pertandingan ini bermula dari 1 Disember dan berakhir pada 28 Mac. Syarat mudahnya, apa jenis ikan, di mana saja dan bila-bila masa sahaja.

 

 

IKLAN

Malah penyertaannya melalui emel sahaja dan peserta harus mengambil gambar ikan yang dipancing bersama pembaris (untuk kiraan panjang) berserta dengan kad yang dipanggil derby card yang membuktikan pemancing itu mendaratkan ikannya. Peserta dengan ikan paling panjang dikira pemenang. Fuhh, 4 bulan baru tahu siapa menang.

 

Walker, sebuah bandar kecil di Minnesota telah menjadi tuan rumah kepada salah satu acara festival paling meriah selama hampir 40 tahun. Yang luar biasa ialah, International Eelpout Festival merupakan festival yang diadakan bagi meraikan salah satu spesies ikan yang dikatakan terhodoh iaitu eelpout kerana spesies ikan penghuni dasar ini sering dilupakan kerana Leech Lake lebih terkenal dengan spesies ikan walleye.

 

 

IKLAN

Bertempat di Leech Lake, festival ini dilangsungkan di sekitar tasik ais di mana suhu di sini biasanya di bawah 0 darjah celcius. Selain mencari eelpout terbesar, beberapa acara sampingan unik lain juga turut diadakan seperti pertandingan tahan nafas di dalam tasik yang digelar Polar Plunge dan mencium eelpout. Siapa tahan sejuk, bolehlah hantar nama ke festival ni.

 

Pertandingan yang digelar Tunarama ini diadakan di Port Lincoln, Australia setiap tahun ketika sambutan January’s Australia Day. Pertandingan ini bukan hanya pertandingan memancing biasa kerana bukan ikan terberat, malah berapa jauh anda mampu membaling ikan anda.

 

IKLAN

Ya, ambil ikan anda dan baling sejauh mungkin, kemudian ukur berapa jauh! Menurut rekod, ikan tuna seberat sekitar 20lb pernah dibaling sejauh 37.23 meter dan masih memegang rekod balingan paling jauh.

 

Ini pertandingan memancing ke acara baling tukul Sukan Olimpik? Tak tahu nak rasa pelik ke, kelakar ke kalau bayangkan tengok banyak ikan-ikan besar bergelimpangan atas padang tu kena baling. Kesian pula rasanya kat ikan-ikan tu.

 

Pertandingan Memancing Pelik!!

Jom like & See First www.facebook.com/umpanmania101

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI