Nama Clearwater Sanctuary Golf Resort atau lebih dikenali dengan nama singkatan CWS yang terletak di Batu Gajah, Perak bukanlah lokasi asing lagi buat kaki pancing. Bekas tapak lombong bijih timah melebihi 1000 ekar ini ternyata masih menyimpan pelbagai khazanah ikan air tawar yang boleh dijadikan buruan kaki pancing Malaysia.

 

Sebelum ini telah dipaparkan serba sedikit mengenai kelab golf berkonsepkan resort yang dikelilingi kawasan bekas tinggalan lombong ini. Pada kunjungan terdahulu, ujian lapangan Team Umpan tidaklah begitu memberangsangkan. Hanya beberapa ekor PB bersaiz juvenil dan rohu yang masih dalam peringkat pembesaran diperolehi.

 

Syurga Casting Spesies Predator Batu Gajah

 

Jadi, melalui kunjungan kali kedua ini, ianya lebih menumpukan kepada melihat sejauh mana perubahan resort ini sewaktu kunjungan kali pertama dahulu dibandingkan dengan masa kini dan pada masa yang sama juga ingin melihat perkembangan populasi ikan-ikan yang masih menghuni bekas-bekas lombong yang dulunya diberitakan menyimpan 1001 khazanah bernilai.

 

Biarpun resort ini lebih menjurus ke arah port lepak kaki golf, namun boleh dikatakan ramai juga kaki pancing yang menjadikan resort ini sebagai lokasi percutian tetap bersama keluarga. Alang-alang dah cari tempat bercuti, kawasan sebegini yang biasanya dijadikan sasaran utama kaki pancing.

 

Syurga Casting Spesies Predator Batu Gajah

IKLAN

 

Iyelah, kata orang sambil menyelam, minum air! Dapat bawa ahli keluarga bercuti satu hal, dapat baling joran pun dah kira bonus. Apatah lagi bila dapat baling joran dari balkoni bilik je. Memang mengasyikkan!

 

Melihat kepada aspek perubahan, boleh penulis katakan tidak banyak yang berubah di CWS ini. Hampir kesemua dekorasi lama masih dikekalkan dan tiada penambahan fasiliti baru yang dapat dilihat.

 

Syurga Casting Spesies Predator Batu Gajah

 

Mungkin yang berubah hanyalah kayu-kayu di balkoni yang mulai reput dan tidak begitu stabil berbanding kunjungan beberapa tahun lepas. Diharap pihak pengurusan mengambil berat akan isu penyelenggaraan ini agar resort ini masih kekal relevan untuk dijadikan sebagai kawasan percutian popular negeri Perak.

IKLAN

 

Wilayah PB

 

Beralih kepada potensi pancingan, ternyata lokasi ini masih berbisa kepada kaki pancing. Biarpun ia kini dikuasai hampir sepenuhnya oleh spesies pendatang iaitu Peacock Bass atau PB, namun bagi kaki casting yang gemar melayan pemangsa rakus ini pastinya akan kerap berkunjung ke sini untuk memperbaharui rekod masing-masing.

 

Syurga Casting Spesies Predator Batu Gajah

 

IKLAN

Jika kunjungan terdahulu hanya mampu memperoleh PB bersaiz juvenil sahaja, kini PB bersaiz mama sudah semakin mudah diperolehi. Saiz 30cm – 50cm memang semakin banyak didaratkan kaki pancing. Ikan-ikan lain seperti rohu, jelawat, kaloi, lampam, haruan, toman dan temoleh juga masih terdapat di sini.

 

Namun, faham-faham sajalah, bila kawasan sudah dikuasai sepenuhnya oleh spesies pendatang, pembiakan ikan-ikan asal di sini semakin kurang berbanding sebelumnya. Namun, berita baiknya, spesies-spesies ini sudah mula mencapai saiz aboh! Ikan rohu misalnya, sudah mula menjangkau berat belasan kilogram!

 

Syurga Casting Spesies Predator Batu Gajah

 

Dan sewaktu kunjungan kami ini, diberitakan ada pemancing yang berjaya menaikkan temoleh bersaiz 30 kg sehari sebelum kami tiba. Entah benar atau tidak, itu tidak dapat dipastikan kerana ia diceritakan sendiri oleh pekerja resort ini.

 

Apa yang pasti, potensi pancingan di CWS ini memang masih relevan kepada kaki pancing. Kawasannya yang mendamaikan dengan harga yang berpatutan sememangnya menjadikan CWS Golf Resort sebagai salah satu lokasi percutian yang sesuai untuk kaki pancing datang bersama keluarga serta ingin menenangkan fikiran dan lari jauh dari hiruk pikuk belantara konkrit.

 

Syurga Casting Spesies Predator Batu Gajah

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI