Setiap kali pergi memancing, kita pastinya sudah tahu tempat nak lepaskan ‘gian’. Kalau bulan ini rezeki lebih, kita ke hutan, mencari sungai-sungai yang jernih airnya. Jika ke laut, laut yang versi bagaimana.

 

Begitu juga dengan kamera. Jika kita bijak menggunakan kamera, di mana-mana sahaja pun gambar tetap cantik. Yang pasti, mesti kreatif, hasilnya pasti memberangsangkan. Oleh itu pastikan kamera sentiasa anda dalam genggaman.

 

Bukan setakat itu sahaja, pakaian juga penting. Janganlah ambil mudah mengenai pakaian. Tip di bawah ini mungkin boleh beri kesedaran sedikit betapa cantiknya gambar anda, hanya dengan sedikit perubahan sahaja.

 

Fesyen Warna Terang

Cuba sesekali memakai pakaian yang bercorak floral atau berwarna terang seperti oren, hijau terang, kuning, merah ketika pergi memancing. Hasil impak dalam gambar pastinya membantu bagi menghasilkan gambar menjadi lebih ‘mahal’.

 

IKLAN

Sudut fotografi – Cara-Cara Nak Mencantikkan Gambar Memancing

 

Jarak Memainkan Peranan

Jangan ambil gambar dengan jarak jauh sangat. Contoh ambil gambar kawan yang berlainan bot. Kesannya: Gambar jadi blur atau bergoyang. Malah, muka kawan kita pun kecil sahaja dalam gambar. Impak lagi besar, kawan jadi panas hati sebab gambar tak memuaskan. Berhati-hati ya.

 

Sudut fotografi – Cara-Cara Nak Mencantikkan Gambar Memancing

IKLAN

 

Kamera Telefon Lebih Sensitif

Ada pemancing nak mudah pakai kamera telefon versi tekan skrin. Akan tetapi, risikonya adalah bila tangan anda basah, skrin yang sensitif boleh menyebabkan telefon anda rosak. Beli atau bawa sahaja kamera kompak. Jika pinjam kamera kawan, nanti kawan lupa nak beri gambar itu pada anda. Lama kelamaan semua lupa. Dah jadi rugi.

 

Jaket & Seluar Berpoket

IKLAN

Kamera letak dalam jaket yang anda pakai (untuk kamera kompak). Jika kamera DSLR, pastikan anda bawa beg kalis air (drybag) bagi mengelakkan beg dompet & kamera basah. Seluar berpoket sangat sesuai untuk letak barang-barang akan tetapi ia agak berat. Pastikan seluar anda kalis air & tahan lasak.

 

Sudut fotografi – Cara-Cara Nak Mencantikkan Gambar Memancing

 

Ekspresi Muka Rakan-Rakan

Ini sangat penting. Sebabnya, kadang-kadang kalau dah seronok sangat sampai terlupa nak tangkap gambar. Ambil gambar ekspresi mereka dalam apa jua riak secara kandid. Pastinya memori sebegini tidak akan dilupakan sampai bila-bila.

 

Sudut fotografi – Cara-Cara Nak Mencantikkan Gambar Memancing

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI