Kalau disebut sabiki, tentu ramai yang krik-krik. Tapi kalau Apollo, pasti ramai yang akan ‘Oooo… cakap la apollo’. Sabiki atau apollo merupakan satu jenis ikatan perambut paternoster yang mana mata kail diletakkan benang atau kertas plastik berwarna bagi menarik perhatian ikan-ikan pelagik.

 

Ia adalah satu kaedah memancing yang lazimnya digunakan untuk mencari umpan ikan hidup seperti bilis, tamban, beliak mata, selar dan sebagainya lagi.

 

Ini Dia Cara Menggunakan Apollo Dengan Tepat

 

Namun jika memperoleh ikan selar, selayang, kembung atau cencaru yang bersaiz kasar ia pasti lebih menyeronokan kerana boleh dibuat umpan, ia juga boleh dibuat lauk malah boleh bertukar misi pancingan.

 

JENIS

Ada pelbagai jenis apollo yang terjual di kedai pancing. Apollo yang lazim digunakan adalah apollo kertas dengan manik hijau. Namun apollo udang (udang getah yang dilekatkan pada mata) juga sesuai digunakan terutamanya untuk mencari ikan selar dan cencaru.

IKLAN

 

Ini Dia Cara Menggunakan Apollo Dengan Tepat

 

SAIZ

Pilihlah saiz apollo yang sepadan dengan ikan sasaran. Contohnya jika mencari bilis, beliak mata dan tamban kecil di kawasan kelong atau rumah rakit lebih sesuai guna apollo saiz 4-5. Jika di kawasan boya, unjam atau kapal parkir sebaiknya guna saiz 6-10. Untuk ikan sasaran yang lebih kasar seperti cencaru pula elok pilih saiz 12-16. Selain saiz matanya yang besar, perambutnya juga lebih kasar dan kuat.

 

PORT

IKLAN

Ikan-ikan pelagik ini lazimnya berkumpul atau mencari makan di kawasan berstruktur seperti tiang-tiang jambatan, boya, kelong, tukun, unjam dan kapal parkir. Sementara spot untuk melontar apollo adalah bahagian kepala arus hadapan yang dilanggar arus. Bukannya di bahagian belakang boya atau unjam, kapal atau kelong.

 

Ini Dia Cara Menggunakan Apollo Dengan Tepat

 

LONTARAN

Apollo sebaiknya dilontar ke bahagian hadapan kepala arus atau objek seperti kepala unjam dan biarkan tenggelam seketika sebelum membuat kayuhan. Sebaiknya juga guna batu ladung saiz sederhana yang cepat tenggelam bersesuaian dengan arus.

IKLAN

 

Ini Dia Cara Menggunakan Apollo Dengan Tepat

 

UNJUN

Tidak perlu tunggu sehingga batu cecah dasar untuk buat unjunan. Memadai sekadar anggaran 3/4 kedalaman air kerana ikan pelagik jarang berada di dasar. Cara terbaik ialah sebaik batu ladung mencecah air, rasakan pergerakan tali pancing yang keluar bagi mengesan sebarang ragutan ikan pada apollo.

 

Ini Dia Cara Menggunakan Apollo Dengan Tepat

 

UMPAN

Boleh juga letakkan hirisan ikan/udang/sotong pada mata kail apollo sekiranya penggunaan apollo kosong kurang mendapat sambutan. Seperkara lain kaedah ini berpeluang untuk memperoleh ikan-ikan pelagik yang bersaiz lebih kasar. Teknik ikatan paternoster ini juga merupakan perambut untuk memancing ikan merah yang sangat berkesan.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI