Ikan spesies demersal adalah ikan yang habitatnya (makan dan hidup) di dasar laut. Ia berlawan dengan sifat ikan pelagik. Terdapat pelbagai spesies ikan demersal namun dalam sukan memancing jigging perlahan yang berkonsepkan pancingan ikan dasar, terdapat beberapa spesies demersal yang menjadi sasaran utama atau target species para pengamal teknik pancingan yang berkiblatkan negara Jepun ini.

 

JENAHAK

Nama saintifik: Lutjanus Johnil

Nama Inggeris: Golden Snaper, John’s Snapper

Nama Tempatan: Jenahak, jenak, ungah

Nama Hokkien: Ang Zho

 

Ikan yang tergolong dalam keluarga Lutjanidae ini merupakan spesies yang paling popular dalam 60 genus lutjanus yang memakai nama jenahak. Ikan jenahak boleh hidup sihat dan berenang bebas di kawasan laut beriklim tropika dan sub-tropika.

Ia mampu membesar sehingga satu meter panjang dan seberat 13 kilogram. Ia mudah dikenali dengan tompok hitam bulat di bahagian belakang badannya. Dalam disiplin jigging perlahan, ia merupakan ‘ikan sisik’ yang berada di ranking paling atas dalam spesies buruan utama.

Bahkan dalam sesuatu trip jigging perlahan, trip berkenaan boleh dianggap gagal atau kumpau jika gagal mendaratkan jenahak.

 

Spesies Demersal (ikan sisik) Sasaran Slow Jigging

 

KERAPU

Nama saintifik: Epinephelus malabaricus

Nama Inggeris: Malabar Grouper

Nama tempatan: Kerapu, boron, tong gas

Nama Hokkien: Koay Gau

 

IKLAN

Kerapu atau boron ini mampu survival dalam pelbagai habitat. Ia mampu hidup di kawasan terumbu karang, terumbu berbatu, muara, kawasan paya bakau serta lautan hingga kedalaman 150 meter. Boron atau turut digelar ‘tong gas’ merupakan hidupan laut yang lasak. Dengan kepala coklat dan badan panjang.

Badannya dilitupi bintik hitam kecoklatan yang meningkat jumlahnya seiring usia. Ia mampu membesar sehingga 120 cm dan 150 kilogram berat. Dalam disiplin jigging perlahan, ia menjadi spesies buruan utama dari aspek saiz dan daya juangnya yang padu. Walaupun daya juangnya cuma seketika namun aksinya selepas membaham jig itulah yang dirindukan.

Spesies Demersal (ikan sisik) Sasaran Slow Jigging

 

KAKAP MERAH

Nama saintifik: Lutjanus argentimaculatus

Nama Inggeris: Mangrove jack

Nama tempatan: Kakap merah, siakap merah, tambong

Nama Hokkien: Ciak Zho

 

Ikan kakap atau lebih popular dengan panggilan MJ di kalangan pemancing lazimnya hidup di kawasan muara sebagai tempat perlindungan dan mencari makanan. Apabila matang ia akan berhijrah ke laut lepas. Justeru ia menimbulkan kekeliruan kepada sesetengah pemancing untuk membezakan kakap merah yang didapati di muara dengan kakap merah di laut dalam.

Dalam disiplin jigging perlahan, kakap merah dianggap rare species berikutan peluang untuk mendaratkannya amat tipis walaupun berpuluh kali trip memancing diadakan. Hingga dikatakan hanya jigger tahap masta saja yang bejaya mendaratkannya.

 

IKLAN

Spesies Demersal (ikan sisik) Sasaran Slow Jigging

 

KACI

Nama saintifik: Diagramma pictum

Nama Inggeris: Grunts (sweetlips)

Nama tempatan: Kaci, mandi abu

Nama hokkien: Ka Chee

 

Ciri-ciri untuk mengenali kaci atau mandi abu ini memiliki 9-10 duri pada sirip dorsal, 20-24 tompok sinar lembut. Kaci juvana atau sub dewasa memiliki tompok atau jalur. Ia mampu membesar sehingga 100 cm namun saiz biasa yang ditemui sekitar 45 cm.

Dalam dunia memancing khususnya pancingan kolam air masin, kaci ini lebih merujuk kepada panggilan kakap merah. Sementara dalam disiplin jigging perlahan, spesies ini hampir tidak tersenarai dalam buruan utama berikutan ia pernah dianggap tidak membaham jig kecuali jig yang ‘berumpan’.

Namun tentangan yang diberikan kaci sehingga ke permukaan membuatkan ia kini menjadi spesies yang ingin diburu.

Spesies Demersal (ikan sisik) Sasaran Slow Jigging

 

IKLAN

MERAH

Nama Saintifik: Lutjanus erythropterus

Nama Inggeris: Crimson Snapper

Nama tempatan: Merah, merah pucat

Nama Hokkien: Ang Sai, Ang Koi

 

Spesies yang mudah dikenali berikutan keseluruhan badannya termasuklah sirip berwarna merah atau merah jambu. Profil dorsalnya berkepala curam dan bermulut kecil. Ia mampu membesar sehingga 60 cm namun pada kebiasaannya yang didaratkan dalam lingkungan saiz 45 sahaja.

Ia merupakan spesies buruan utama dalam dunia pancingan dasar. Namun dalam disiplin jigging perlahan, spesies ini masih menjadi satu persoalan yang tidak terjawab sama ada ia benar-benar membaham jig. Atau dalam erti kata lain, bukannya jig hybrid atau jig yang diletakkan umpan.

Spesies Demersal (ikan sisik) Sasaran Slow Jigging

 

KERAPU SUNOH BARA

Nama saintifik: Plectropomus leopardus

Nama Inggeris: Common coral trout, leopard coral grouper

Nama tempatan: Sunoh, kerapu bara, kerapu bintang

Nama Hokkien: Ang Gau

 

Kerapu ini dapat dikenali menerusi badannya yang dilimpahi titik biru kecil. Bulatan cincin biru yang tersendiri di sekeliling mata. Dan sirip pektoral yang polos tanpa warna. Ia mampu membesar sehingga 120 cm panjang namun saiz yang lazim didapati sekitar 35cm sahaja.

Dalam disiplin jigging perlahan ia merupakan spesies tangkapan impian berikutan kesukaran untuk mendapatkannya, khususnya di perairan Selat Melaka yang merupakan padang pancing utama jigging perlahan.

Spesies Demersal (ikan sisik) Sasaran Slow Jigging

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI