Umpan kini berada di dalam aplikasi   
Umpan kini berada di dalam aplikasi   
Home Sains Kenali Family Besar Spesies Kerapu!!

Kenali Family Besar Spesies Kerapu!!

 

Kerapu atau grouper adalah kelompok ikan beberapa genera dalam subfamily Epinephelinae, dalam famili Serranidae dan dalam order Perciformes. Namun tidak semua ikan serranids dipanggil kerapu, sementara ikan bass laut turut termasuk dalam famili Serranidae.

 

Famili Serranidae  mengandungi kira-kira 450 spesies dalam 65 genera, termasuk bass laut dan kerapu (subfamily Epinephelinae).

 

Kerapu adalah ikan teleosts, yang pada lazimnya mempunyai badan gempal dan mulut yang besar. Spesies ini tidak dibina untuk kepantasan atau renangan jarak jauh. Kerapu boleh membesar dengan saiz luar biasa dan tumbesaran panjang melebihi satu meter. Berat sehingga 100 kilogram bukan luar biasa walaupun  dalam apa-apa kumpulan yang besar dan berbeza spesies.

 

Kenali Family Besar Spesies Kerapu!!

 

Kerapu merupakan pemangsa yang menelan mangsa dengan sedutan daripada membaham dengan gigitan. Kerapu  tidak mempunyai banyak gigi di tepi rahang  mempunyai plat gigi penghancur yang menakjubkan. Lazimnya menjadikan ikan, sotong gurita, dan krustasea sebagai diet utama.

 

Setengah spesies lebih suka untuk menyerang hendap mangsanya manakala spesies lain merupakan pemangsa yang  aktif. Mulut dan insang spesies ini membentuk satu sistem menghisap kuat yang menghisap mangsanya dalam dari jauh. Kerapu juga menggunakan mulut mereka untuk menggali ke dalam pasir untuk membentuk tempat perlindungan mereka di bawah batu-batu besar, jet keluar melalui insang mereka.

 

Kerapu adalah hermafrodit protogynous dengan kebanyakannya monandric  iaitu mereka matang hanya sebagai betina dan mempunyai keupayaan untuk menukar jantina selepas kematangan seksual. Beberapa spesies kerapu berkembang kira-kira satu kilogram setahun dan secara umumnya juvenil sehingga mencapai tiga kilogram, apabila mereka menjadi betina.

 

IKLAN

Kenali Family Besar Spesies Kerapu!!

 

Kerapu jantan terbesar sering mengawal harem mengandungi tiga hingga 15 betina. Walau bagaimanapun, sesetengah kerapu adalah gonochoristic. Gonochorism, mahupun strategi pembiakan dengan dua jantina yang berbeza, telah berkembang secara bebas dalam kerapu sekurang-kurangnya lima kali.

 

Dengan begitu banyak jenis dan spesies kerapu, kerapu Atlantik goliath atau itajara (Epinephelus itajara), juga dikenali sebagai jewfish adalah ikan air masin paling besar dalam keluarga kerapu. Boleh mencapai saiz yang sangat besar. Tumbesaran panjangnya sehingga 2.5 meter dan boleh mencapai berat sebanyak 360 kilogram.

 

Kenali Family Besar Spesies Kerapu!!

 

Rekod dunia untuk spesimen sukan memancing yang berjaya ditangkap adalah 308.44 kg, ditangkap di Pantai Fernandina, Florida, pada tahun 1961. Atlantic goliath grouper boleh didapati terutamanya di perairan tropika cetek di gugusan karang dan terumbu buatan pada kedalaman 5 hingga 50 meter.

IKLAN

 

Rangkaian termasuk Florida Keys di Amerika Syarikat, Bahamas, kebanyakan Caribbean dan kebanyakan pantai Brazil. Dalam sesetengah keadaan, ia ditangkap di luar pantai negeri Amerika Syarikat New England off Maine dan Massachusetts. Di Lautan Atlantik timur, ia berlaku dari Congo ke Senegal.

 

Kenali Family Besar Spesies Kerapu!!

 

Genera:

Alphestes

Anyperodon

Aethaloperca

IKLAN

Cephalopholis

Chromileptes

Dermatolepis

Epinephelus

Gonioplectrus

Gracila

Hyporthodus

Mycteroperca

Paranthias

Plectropomus

Saloptia

Triso

Variola

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI