Kolam air tawar dihuni pelbagai spesies ikan yang mempunyai naluri dan diet makanan tersendiri. Namun biasanya hampir semua ikan ternakan kolam diberi makan dedak. Ada pelbagai jenis dedak untuk makanan ikan kolam air tawar.

 

Namun masalah ketara kepada kaki pancing ialah pemilihan jenis dedak yang terlalu banyak di pasaran dan cara memasang dedak pada mata kail. Penulis cuba rumuskan jenis umpan dan sasaran ikan yang biasa diperoleh daripada umpan berkenaan.

Cacing (hampir semua ikan kolam kecuali patin). Cengkerik (pacu, baung, keli dan tilapia). Usus/perut ayam (keli/ keli Afrika dan patin). Roti/sisa roti (tongsan, kap dan patin). Udang sungai (baung, ketutu dan tilapia).

 

Soal Jawab Memancing – Umpan Terbaik Pancingan Kolam Air Tawar??

 

IKLAN

Anak ikan (belida, toman, baung dan keli). Serangga termasuk belalang (tilapia, ketutu, keli, pacu dan baung). Katak (toman dan haruan). Dedak (patin, rohu, tongsan dan leekoh).

 

Antara umpan yang disebutkan, dedak paling popular dan digunakan secara meluas di kebanyakan kolam. Dedak di pasaran ada pelbagai jenis, jenama dan saiz. Ia biasanya diadun dengan telur, air belacan, air sirap, santan kelapa, sisa biskut dan macam-macam lagi.

 

Ada juga pemancing mencampurkan adunan pelbagai dedak supaya lebih berkesan. Ini tidak termasuk dedak yang diperam semalaman atau lebih sehingga berbau tengik untuk menarik ikan.

IKLAN

 

Bagi soalan kedua, umpan terbaik spesies yang dinyatakan adalah seperti jawapan soalan pertama. Mungkin terdapat sedikit perbezaan selera makan ikan air tawar di kolam ternakan dan ikan liar dalam air berarus.

 

Bagaimanapun anda disaran sentiasa mempelbagaikan jenis, adunan dan teknik mengumpan dari semasa ke semasa. Contohnya, kalau patin gemar roti, tidak semestinya kita hanya menggunakan roti.

 

IKLAN

Soal Jawab Memancing – Umpan Terbaik Pancingan Kolam Air Tawar??

 

Andaikan roti tiada, fikirkan umpan alternatif. Dengan ini, pengetahuan terutama yang kita peroleh daripada pengalaman sendiri amat berharga daripada mendengar cerita orang lain.

 

Sebagai pemancing kita perlu sentiasa mendalami ilmu memancing tidak ketinggalan oleh perubahan arus pemodenan. Penggunaan dedak lebih merujuk kepada jenis ikan dan teknik mengumpan. Cuaca tidak begitu besar peranannya dalam adunan dedak kecuali kita biarkan ia berhujan atau biarkan kekeringan di bawah terik matahari.

 

Begitu juga dengan saiz ketulan dedak yang diadun mesti bersesuaian dengan mulut ikan buruan serta saiz mata kail yang digunakan. Ada ikan aktif waktu siang dan ‘hilang’ di sebelah malam. Ada ikan aktif waktu malam dan ada juga aktif tidak mengira waktu.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI