Soalan yang kedengaran mudah tetapi sulit untuk dihurai jawapannya. Memandangkan admin bukanlah pemburu siakap tegar, yang sentiasa memantau pergerakan siakap tanpa mengira musim, sudah tentu admin tidak dapat menyatakan di mana siakap menyorok pada musim tengkujuh.

 

Namun untuk tidak menghampakan, admin jelaslah serba sedikit berkaitan dengan habitat dan tabiatnya. Dalam keadaan semulajadi ikan siakap lazimnya akan mendiami sungai dan air laut.

IKLAN

 

Diet utamanya adalah anak-anak ikan (termasuk anaknya sendiri) dan juga udang, serangga kecil seperti cengkerik dan cacing. Kajian juga mendapati bahawa ikan siakap muda akan makan zooplankton (hidupan planton halus dalam air).

 

IKLAN

Ikan ini merupakan jenis katadromous yang tinggal di sungai dan menyusur sungai dan ke kuala dan lembah takungan banjir bagi proses bertelur. Selalunya pada permulaan musim hujan ikan jantan menyusur ke hilir bagi bertemu ikan betina dan seterusnya akan bertelur dengan banyaknya (berjuta setiap ekor).

 

IKLAN

Ikan dewasa lazimnya tidak menjaga telur atau anaknya yang memerlukan air payau untuk terus hidup dan membesar. Ikan ini adalah jenis dikatakan ‘hermaphroditik turutan’ di mana kebanyakan ikan matang sebagai jantan dan menjadi betina selepas sekurang-kurangnya satu musim mengawan dengan itu kebanyakan ikan siakap besar adalah betina.

 

Oleh yang demikian, untuk memburu ikan siakap pada musim tengkujuh, mungkin anda perlu menyusur lebih jauh ke kawasan air payau yang menjadi lokasi ia bertelur.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI