SOALAN:

Saya berminat untuk memancing ikan sembilang, jadi boleh tak admin ceritakan sedikit tips umpan untuk memancing ikan sembilang? Sebenarnya saya dah banyak kali turun memancing sembilang tapi masih jugak tak berhasil.

 

JAWAPAN:

IKLAN

Ikan sembilang adalah antara spesies ikan yang dietnya beraneka jenis. Tidak kira umpan hidup, mati dan umpan bercengkerang turut tergolong dalam diet sembilang. Malah umpan busuk seperti sotong mati, udang mati yang merah kulitnya juga boleh dibuat umpan jika ada pemancing sanggup menahan baunya.

 

Memancing sembilang di dasar berselut amat sesuai berumpan perumpun yang merah badannya. Perumpun amat digemari sembilang kerana ia adalah haiwan yang turut mendiami dasar berselut.

IKLAN

 

Jadi, sembilang yang meronda di dasar turut memburu perumpun sebagai makanan. Masalah utama jika menggunakan perumpun ialah anak ikan turut sama menggerutu umpan itu sebelum dijumpai sembilang. Dalam erti kata lain, anda perlu bersabar untuk menerima strike sembilang.

IKLAN

 

Umpan seperti udang hidup, sotong dan isi ikan akan mengalami masalah yang sama, habis sebelum sembilang menjumpai umpan berkenaan. Masalah umpan diganggu anak ikan lain boleh diatasi dengan menggunakan umpan lintah sungai. Haiwan ini diketahui hanya sembilang saja yang menelannya.

Sekiranya kawasan berkenaan tiada gangguan anak ikan, perumpun urat atau sarang adalah yang terbaik.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI