SOALAN:

 

Nak minta tolong sikit kat admin. Aa tak cara terbaik nak cabut bahagian sambungan joran yang ketat? Ada masanya bahagian joran ini secara tak sengaja terhentak yang menyebabkan ia masuk padat dan susah nak keluar bila nak cabut.

 

JAWAPAN:

 

Masalah untuk menanggalkan bahagian sambung joran terutamanya joran 2 pieces sambungan tengah joran merupakan perkara yang biasa dan sering berlaku. Jika joran sambungan pada pangkal mungkin ia agak mudah untuk ditanggalkan.

IKLAN

 

Soal Jawab Mancing – Tip Nak Cabut Joran 2 Pieces Dengan Mudah?

 

Anda boleh gunakan apa saja cara untuk mencabutnya tetapi pastikan tidak memegang bahagian cincin (guide) bagi mengelakkan kerosakan pada bahagian cincin pula.

 

IKLAN

Untuk mengatasi perkara ini anda perlulah menggunakan sesuatu sebagai alas pada bahagian joran yang dapat mencengkam bahagian joran dengan baik. Sebagai contoh, anda boleh gunakan kepingan getah seperti tiub basikal atau motosikal.

 

Soal Jawab Mancing – Tip Nak Cabut Joran 2 Pieces Dengan Mudah?

 

IKLAN

Potong tiub kira-kira seinci lebar dan sepanjang enam inci. Kemudian lilit tiub itu pada bahagian atas joran. Lilit secukupnya sehingga dapat menggengam penuh telapak tangan padanya. Pegang dan putar joran sejajar dengan arah tiub yang membalut joran tersebut.

 

Pada masa yang sama, kuatkan pegangan sebelah tangan lagi pada bahagian. Lakukan sehingga joran dapat dipisahkan. Sekiranya anda mampu melakukan dengan sempurna, sekuat mana sambungan joran itu ia akan berjaya dipisahkan juga.

 

Soal Jawab Mancing – Tip Nak Cabut Joran 2 Pieces Dengan Mudah?

 

Selain tiub basikal atau motosikal ini, anda juga boleh menggunakan alas kepingan getah yang biasa digunakan untuk pelapik dashboard kereta. Pastikan anda menyimpan satu pelapik dashboard kereta ini di dalam kotak memancing.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI