SOALAN:

 

Saya ada terdengar bahawa ikan baung boleh diperdaya dengan menggunakan gewang? Betul ke bohong, min? Jika benar, apakah jenis gewang dan bagaimanakah cara terbaik ianya dipersembahkan.

 

JAWAPAN:

 

Betul! Betul! Betul! Ini sememangnya kenyataan dan bukannya gurauan. Berdasarkan pengalaman, saya berani menyatakan bahawa ikan baung sememangnya boleh diperdaya dengan menggunakan gewang atau umpan tiruan.

 

IKLAN

Soal Jawab Mancing – Serius La Baung Sambar Gewang Macam Sebarau?

 

Walaupun cuma sekali dan bukan disengajakan, saya pernah mendaratkan ikan baung dengan menggunakan gewang. Gewang selaman dalam yang digunakan untuk memancing haruan tetapi ikan baung pula yang mengena.

 

Walau bagaimana pun boleh dirumuskan di sini, jika ingin memburu baung menggunakan gewang, dicadangkan agar menggunakan gewang yang boleh menyelam hingga ke dasar.

 

IKLAN

Lebih baik jika gewang dapat menyodok dasar sungai kerana ikan baung adalah spesies yang hidup dan mencari makan di dasar sungai.

 

Soal Jawab Mancing – Serius La Baung Sambar Gewang Macam Sebarau?

 

Cara persembahan amat penting dan sering kali sambaran berlaku apabila gewang dipersembahkan betul-betul di hadapannya. Apa yang penting kita mestilah tahu mengenal rumah atau lubuk yang didiami oleh ikan ini.

IKLAN

 

Selain dari teknik casting, teknik yang turut mujarab khususnya memperdaya baung ialah dengan menggunakan teknik trolling atau menunda dengan menggunakan gewang selaman dalam atau gewang rattlin jenis bergetar.

 

Soal Jawab Mancing – Serius La Baung Sambar Gewang Macam Sebarau?

 

Dalam pada itu anda perlu bersedia untuk kehilangan gewang kerana lazimnya ikan baung menggemari dasar sungai atau tasik yang berstruktur.

 

Risiko gewang tersangkut reba atau jaring lama yang berlonggok di dasar sungai sangat tinggi. Dan pastikan anda bawa alat penyelamat gewang!

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI