SOALAN:

 

Salam admin, saya ingin bertanya mengenai tali sulam untuk pancing pantai. Sesuai atau tidak saya menggunakan 60lb (27 kg) jenis 4 sulam sulam dan dipadankan dengan joran 15 kaki (4.6 meter) panjang?

 

JAWAPAN:

IKLAN

 

Waalaikumussalam. Pancingan pantai atau surfcasting merupakan salah satu teknik pancingan di kawasan pantai. Secara amnya, teknik ini amat mementingkan jarak lontaran umpan jauh ke tengah. Panjang rod pula memainkan peranan untuk tujahan balingan serta meminimumkan tolakan ombak ke arah daratan pada tali utama.

 

IKLAN

Soal Jawab Mancing – Saiz Dan Jenis Braided Terbaik Untuk Teknik Surfcasting?

 

Selalunya penggunaan tali benang (braided) sering digunakan namun tali benang kekuatan 60 lb jenis 4 sulam sebenarnya agak besar/kasar dari segi diameter. Kekuatan tali tiada masalah pada asasnya namun saya mengesyorkan anda menggunakan tali berdiameter lebih kecil untuk memaksimumkan jarak lontaran anda.

IKLAN

 

Saya sendiri menggunakan tali braided 30lb jenis 8 sulam. Setakat ini ia sudah memadai dan berpadanan dengan setting yang digunakan. Satu perkara lain, sebaiknya carilah tali sulam jenis bulat dan kurang menyerap dan dapat memotong air dengan baik. Ia sangat membantu bagi mengekalkan umpan berada di dasar.

 

Soal Jawab Mancing – Saiz Dan Jenis Braided Terbaik Untuk Teknik Surfcasting?

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI