SOALAN:

 

Ada satu soalan perlukan jawapan segera ni admin. Tolong jawab ok. Kalau saya gunakan mainline (braided atau mono) 10lb dan perambut juga 10lb… adakah ia sepadan atau ada standard keseimbangan tertentu?

 

JAWAPAN:

 

IKLAN

Keseimbangan kekuatan antara tali utama dan perambut sebenarnya turut berkait rapat dengan saiz mata kail, umpan, lapangan atau padang pancing dan saiz ikan buruan. Contohnya jika kita memancing ikan gelama di pantai atau sepat di paya, sudah tentu perambut 30lb tidak sesuai kerana terlalu besar untuk mengikat mata kail kecil. Namun tali utama 30lb tidak menjadi masalah.

 

Soal Jawab Mancing – Keseimbangan Terbaik Saiz Leader Dengan Mainline?

 

IKLAN

Dalam memancing gelama contohnya, perambut berkekuatan 10lb-15 sudah memadai digandingkan dengan tali utama 30lb. Jika ikan sasaran adalah lebih besar seperti pari atau siakap maka perambut 30lb lebih sesuai. Jika kekuatan seimbang digunakan antara perambut dan tali utama, kebarangkalian putus tali (jika tersangkut) adalah sama di antara kedua-duanya.

 

Soal Jawab Mancing – Keseimbangan Terbaik Saiz Leader Dengan Mainline?

IKLAN

 

Titik paling lemah akan menjadi faktor penentu di mana tali akan putus sama ada pada ikatan, simpulan sambungan serta bahagian calar dan genting. Bagi mengelakkan risiko apabila memancing di kawasan yang mudah tersangkut maka biasanya tali utama adalah lebih kasar daripada perambut.

 

Soal Jawab Mancing – Keseimbangan Terbaik Saiz Leader Dengan Mainline?

 

Contoh, memancing di karang dan reba. Jika tali utama adalah 30lb maka anda disaran menggunakan perambut 20lb. Ini kerana jika tersangkut, perambut akan putus terlebih dulu. Jadi tali utama dan batu ladung masih selamat dan boleh digunakan berulang kali.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI