SOALAN:

 

Saya masih keliru bilakah masa yang sesuai untuk menggunakan perambut panjang (3-7 depa) bersama tanduk dan perambut apollo 2-5 mata kail bagi sesuatu trip memancing laut dalam. Boleh tak admin bagi nasihat perambut yang mana satu perlu saya guna?

 

JAWAPAN:

 

Saya memahami dengan jelas kekeliruan yang anda alami kerana saya sendiri pernah mengalami perkara yang sama suatu ketika dahulu. Untuk menyelesaikan kekeliruan ini sebenarnya tidaklah sesukar mana. Pertama sekali kita perlu memahami peranan dan kegunaan dua jenis perambut ini.

IKLAN

 

Soal Jawab Mancing – Perambut Terbaik Untuk Mancing Laut Dalam?

 

Secara mudahnya bolehlah dirumuskan penggunaan perambut ini bergantung kepada ikan sasaran dan lubuk. Sekiranya lubuk itu didiami oleh ikan hidup secara berkumpulan (seperti ikan merah atau ibu kerisi), maka penggunaan perambut apollo 2 atau 3 mata kail adalah lebih sesuai.

IKLAN

 

Ini adalah kerana secara logiknya ikan yang hidup dalam kumpulan besar ini memiliki tabiat makan secara berebut. Oleh yang demikian, peluang untuk mendaratkan ikan lebih dari satu ekor pada satu-satu masa adalah lebih tinggi jika menggunakan perambut apollo 2 mata kail.

 

Soal Jawab Mancing – Perambut Terbaik Untuk Mancing Laut Dalam?

IKLAN

 

Sementara perambut panjang ini lebih sesuai untuk memikat ikan yang meronda atau mendiami lubuk secara bersendirian atau dalam kumpulan yang kecil. Sementara panjang pendek perambut bergantung kepada arus dan juga jarak antara pemancing di atas bot. Boleh dikatakan perambut panjang ini lebih efektif penggunaannya berbanding perambut apollo.

 

Akan tetapi, sekiranya anda atau ahli trip yang lain berjaya mendaratkan ikan yang hidup dalam kumpulan besar ini dengan menggunakan perambut panjang, maka segeralah menukar kepada perambut apollo.

 

Soal Jawab Mancing – Perambut Terbaik Untuk Mancing Laut Dalam?

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI