SOALAN:

 

Saya perhatikan dalam artikel teknik memancing ikan merah jalang tidak dinyatakan umpan dan mata kail yang sesuai. Boleh tak admin ulas sikit tentang ini?

 

JAWAPAN:

 

Umpan untuk memancing ikan merah jalang yang paling utama ialah ikan selayang (sardin) untuk siang dan malam dan sotong hidup di malam hari. Bagaimanapun jika jumpa kelompok ikan ini di satu lubuk, apa-apa umpan ikan janji kesegarannya terjamin boleh digunakan.

IKLAN

 

Soal Jawab Mancing – Perambut Dan Teknik Mancing Spesies Ikan Merah?

 

Umpan boleh dicangkok seekor jika kecil atau dihiris memanjang. Umpan mati terbaik ialah ikan atau sotong belum kena ais. Potong memanjang berjuntai sedikit lebih baik dibandingkan seketul isi dipotong bersama tulang.

 

IKLAN

Apa yang lebih penting sebenarnya ialah pemancing perlu pastikan agar umpan tidak terbelit dengan tali utama sama ada menggunakan teknik apollo mahupun tanduk. Menggunakan tanduk dapat mengurangkan risiko umpan berpintal dengan tali utama.

 

Faktor menentukan saiz mata kail biasanya dirujuk kepada saiz ikan yang dipancing. Ikan merah jalang adalah jenis ikan merah memiliki mulut saiz normal seperti ikan jenahak maupun siakap merah.

 

IKLAN

Soal Jawab Mancing – Perambut Dan Teknik Mancing Spesies Ikan Merah?

 

Jika saiz kurang sekilogram, boleh dipadankan dengan mata kail seperti Gamakatsu nombor 1 atau 2.

 

Jika saiz menjangkau 3kg ke atas, mata kail nombor 3/0 hingga 5/0. Saya gemar menggunakan gabungan 2 mata kail, kecil nombor di hadapan dan saiz 3/0 atau 4/0 di belakang.

 

Ikatan perambut tanpa perambut dawai kecuali jika ada pemangsa bergigi tajam mencuri umpan terutama pada malam hari.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI