SOALAN:

 

Saya ada dua perkara yang ingin penjelasan dari admin. Apakah warna tali juga memainkan peranan kalau mancing di kolam berbayar? Dan apakah waktu yang sesuai untuk memancing kolam, sungai dan pantai serta bagaimana memancing di tempat yang mudah tersangkut?

 

JAWAPAN:

 

IKLAN

Berkenaan dengan warna tali, saya pernah menjelaskan sebelum ini bahawa warna akan hilang di bawah air selaras dengan spektrum cahaya. Warna merah akan hilang, kemudian oren, kuning, hijau, biru, indigo dan ungu.

 

Soal Jawab Mancing – Mohon Tip Atasi Masalah Ladung Sangkut!

 

Sebagai contoh, hijau di tengah-tengah spektrum yang anda boleh mengharapkan garisan kehilangan warna di mana-mana antara 5 dan 10 meter di bawah air (ujian scuba). Namun bagi pancingan kolam berbayar yang purata kedalamannya sekitar 2 meter sahaja, warna tali tidak memainkan banyak peranan.

IKLAN

 

Sementara waktu yang sesuai untuk memancing di padang pancing semulajadi pula lazimnya pada awal pagi dan lewat petang menghampiri senja. Sementara di kolam berbayar pula anda boleh memancing tanpa mengira waktu.

 

Soal Jawab Mancing – Mohon Tip Atasi Masalah Ladung Sangkut!

IKLAN

 

Bagi soalan ketiga saudara inilah yang paling susah saya nak jawab, sekiranya saudara memancing di kawasan banyak batu, kayu atau reba saya syorkan tali perambut saudara pendek dan kuat supaya tidak senang tersangkut dan sekiranya tersangkut senang anda mengangkatnya. Kalau boleh cubalah jangan memancing di kawasan yang senang tersangkut sekiranya tak nak putus tali.

 

Soal Jawab Mancing – Mohon Tip Atasi Masalah Ladung Sangkut!

 

Bagi menjimatkan kos batu ladung, boleh gunakan pemberat seperti besi atau spark plug terpakai memandangkan ia lebih jimat berbanding batu ladung timah.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI