SOALAN:

 

Saya ada satu kemusykilan tentang ikan PB (peacock bass). Saya tengok kebanyakan pemancing ada yang tak suka ikan PB sampai kat orang yang mancing PB pun diorang tak suka jugak. Apa sebenarnya masalah ikan PB ni admin?

 

JAWAPAN:

 

IKLAN

Untuk pengetahuan anda, ikan PB merupakan ikan pemangsa berstatus pendatang. Sebagaimana sifat ikan pemangsa, sedikit sebanyak ia akan menjejaskan populasi ikan tempatan serta ekosistem perairan itu sendiri.

 

Anda juga perlu tahu setiap spesies mempunyai sifat dan habitat semula jadi (tempat tinggal) yang tersendiri dan ia telah pun dijelaskan secara saintifik. Habitat semula jadi ini merangkumi keseluruhan ekosistem sesebuah kawasan termasuk rantaian makanan, mangsa dan juga pemangsa.

 

IKLAN

Soal Jawab Mancing – Mohon Penjelasan Status Ikan Peacock Bass?

 

Kesemua inilah yang akan mengekalkan kestabilan dalam sesebuah ekosistem. Spesies pendatang pula ialah apabila satu spesies dari habitat atau ekosistem lain masuk atau menumpang ke dalam habitat yang lain.

IKLAN

 

Spesies ikan peacock bass dikategorikan sebagai ikan pemangsa. Jadi, ia akan mengganggu kitaran asal sesebuah rantaian makanan di sesebuah habitat kerana keperluan dan nalurinya untuk hidup. Bila pertambahan spesies pemangsa dalam sesebuah habitat, ini akan mengecilkan jumlah mangsa dan tidak keseimbangan akan berlaku.

 

Soal Jawab Mancing – Mohon Penjelasan Status Ikan Peacock Bass?

 

Ikan spesies pendatang ini bukan hanya berisiko memakan spesies asal sahaja, namun boleh berlaku kepada perebutan sumber makanan. Jika tidak dibendung, maka berkemungkinan spesies asal akan berkurangan dan hilang dari habitatnya adalah amat besar. Mungkin di atas sebab inilah kenapa ikan PB dibenci oleh sesetengah kaki pancing.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI