IKLAN

SOAL:

Admin, saya baru nak mencebur bidang memancing ni. Boleh tak admin buat satu post pasal cara membeli set memancing?

 

JAWAPAN:

Pertama sekali kami nak ucapkan selamat datang ke dunia memancing, hobi paling popular tanah air kita.

IKLAN

 

Untuk membuat satu posting tentang tatacara membeli set memancing ni sebenarnya terlalu panjang untuk dihuraikan. Namun kami bagi sedikit tip untuk anda bagaimana untuk membeli peralatan memancing.

 

IKLAN

Pertama sekali anda kena pastikan lokasi dan spesies apa yang hendak dipancing. Sebagai contoh, sebagai permulaan kami sarankan anda memancing di kolam berbayar (air tawar) terlebih dahulu dan spesies yang ingin dipancing adalah ikan patin saiz sederhana (5-10 kg).

 

Kekili – Terpulang kepada jenama kekili yang korang minat dah bergantung kepada bajet. Saiz kekili atau mesin memadai siri 2000 hingga 5000. Anda boleh pilih kekili untuk air tawar atau air masin namun lazimnya kekili khusus untuk air masin lebih mahal. Jika berkemampuan, elok beli kekili khusus untuk air masin kerana ia juga boleh digunakan untuk pancingan air tawar.

 

Joran – Sebaiknya dapatkan joran berkekuatan 10-20 lb. Lagi tinggi kekuatannya pun tak mengapa. Lazimnya joran untuk air tawar masih menggunakan sukatan pound (lb) dan joran untuk air masin khususnya jigging menggunakan ukuran PE. Panjang joran pula bergantung kepada selera anda. Namun disarankan saiz yang praktikal ialah 5-7 kaki,

 

Tali – Anda boleh menggunakan tali sulam atau tangsi namun bagi pancingan kolam air tawar penggunaan tali tangsi adalah lebih praktikal. Jika menggunakan tangsi pastikan ia bersesuai dengan joran. Jika menggunakan joran 10-20 lb maka tangsi yang digunakan sebaiknya jangan lebih daripada 20 lb.