SOALAN:

Saya mohon admin buatkan satu segmen perihal joran sebab saya nak tahu bagaimana hendak memastikan kekuatan aksi pada setiap joran? Saya masih baru lagi dalam dunia memancing ni… takut nanti terbeli joran yang tak sepadan dengan ikan yang nak pancing.

 

JAWAPAN:

Kekuatan sesebatang joran boleh diketahui daripada label yang dicetak pada joran. Biasanya label ini tertulis pada pangkal joran.

IKLAN

 

Daripada nombor kekuatan yang diberikan, kita boleh mengagak jenis aksi joran terbabit. Contoh, jika joran memaparkan kekuatan 20Ib-30Ib maknanya kekuatan joran adalah dari 20lb pada bahagian hujung (tip) hingga maksimum 30lb pada pangkal joran.

 

Soal Jawab Mancing – Mohon Pencerahan Spesifikasi Sebatang Joran?

IKLAN

 

Kalau perbezaan kekuatan tidak ketara antara 20lb hingga 30lb, joran ini adalah joran aksi perlahan dengan lenturan parabolik. Sebaliknya, jika kekuatan dipaparkan ialah 8Ib – 30Ib maknanya joran ini adalah aksi cepat dengan lenturan tertumpu pada bahagian hujung terlebih dulu.

 

IKLAN

Semakin besar jurang perbezaan kekuatan yang dipamerkan pada sebatang joran bermakna joran berkenaan memiliki aksi cepat dan sebaliknya.

 

Soal Jawab Mancing – Mohon Pencerahan Spesifikasi Sebatang Joran?

 

Aksi ‘ultra light’ pula merujuk kepada joran kecil seperti joran udang yang kekuatannya daripada 2lb hingga 6lb. Status ‘heavy action’ pula merujuk kepada joran berkekuatan melebihi 80lb atau minimum aksi hujung dengan 50lb.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI