SOALAN:

 

Selama ini saya menyangkakan semua jenis mata kail boleh digunakan pancingan air tawar sehinggalah ada seorang rakan yang menegur bila saya gunakan mata kail warna krom. Katanya mata kail berkilat macam saya gunakan tu tak sesuai. Jadi, boleh tak admin jelaskan perkara ini?

 

JAWAPAN:

 

Secara asasnya, mata kail hitam (black nickel) dikatakan lebih sesuai digunakan di perairan air tawar. Ini adalah kerana warna hitam itu lebih serasi dengan kegelapan dasar perairan air tawar sekaligus bersifat halimunan.

IKLAN

 

Soal Jawab Mancing – Mata Kail Khas Untuk Pancingan Air Tawar?

 

Sementara mata kail berkilat (aloi atau stainless steel) lebih sesuai digunakan di perairan air masin kerana sifat kilatnya itu sedikit sebanyak memainkan peranan untuk menarik perhatian ikan.

 

IKLAN

Secara peribadi, admin bersetuju dengan pendapat ini. Malah ada juga yang berpendapat, mata kail berkilat kurang sesuai digunakan di perairan air tawar kerana kilauan mata kail itu akan menakutkan ikan.

 

Soal Jawab Mancing – Mata Kail Khas Untuk Pancingan Air Tawar?

 

IKLAN

Atas sebab itu jugalah kebanyakan mata kail gewang (mata tiga dan mata tunggal) bagi pancingan air tawar kebanyakannya adalah mata kail hitam. Sementara mata kail hitam ini kurang digunakan di laut bukanlah kerana ia tidak memiliki faktor kilauan, sebaliknya ia adalah jenis bahan yang mudah dikakis air masin dan berkarat.

 

Namun, untuk keberkesanan yang lebih bagi pancingan air tawar, tidak kiralah sama ada mata kail hitam atau berkilat, mata kail itu perlulah disembunyi dengan sempurna di dalam umpan.

 

Soal Jawab Mancing – Mata Kail Khas Untuk Pancingan Air Tawar?

 

Justeru, sebagai contoh jika menggunakan cacing sebagai umpan, cacing itu haruslah dicucuk sehingga menutup bahagian mata kail sepenuhnya. Begitu jugalah jika menggunakan umpan-umpan lain.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI