SOALAN:

 

Saya baru menjinakkan diri dalam arena casting. Saya dapat lihat ramai rakan-rakan yang menggunakan ‘shock leader’ yang disambungkan pada tali utama (braided) mereka. Bolehkan saya tahu, apakah fungsi ‘shock leader’ ini? Adakah ia benar-benar penting?

 

JAWAPAN:

IKLAN

 

‘Shock leader’ ataupun bahasa mudahnya perambut kejutan atau perambut serap tekanan merupakan penyambung tali sulam dengan tali perambut yang biasa diperbuat daripada bahan fluorocarbon. Penggunaan ‘shock leader’ ini semakin meluas digunakan bagi kaki pancing yang menggemari teknik casting, jigging atau trolling.

 

IKLAN

Fungsi utamanya ialah ia menjadi alat untuk menyerap tekanan mengejut daripada sambaran ikan apabila ikan menyambar umpan. Selain itu, ia juga bertindak sebagai alat untuk mengurangkan tekanan geseran pada struktur dan pada masa yang sama ia juga mampu untuk mencangkukkan mata kail dengan lebih kemas pada mulut ikan.

 

Soal Jawab Mancing – Kenapa Perlu Shock Leader Kalau Mainline Braided?

IKLAN

 

Kelebihan inilah menjadikan ‘shock leader’ ini sering digunakan kaki pancing masa kini, terutamanya bagi mereka yang menggunakan tali sulam kerana tali sulam tidak mempunyai kuasa regangan untuk menampung henjutan kuat secara tiba-tiba dan tugas ini dipikul perambut tangsi yang akhirnya bertindak sebagai penyerap sentakan atau absorber.

 

Sebaliknya jika menggunakan tali tangsi atau monofilament sebagai tali utama maka penggunaan shock leader tidak diperlukan lagi. Ini kerana tali tangsi memiliki memori tidak sebagaimana tali braided. Dalam pada masa yang sama ia juga bertindak sebagai shock leader.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI