SOALAN:

 

Saya baru nak belajar main casting tapi member saya cakap kena beli baitcasting reel dulu. Tak boleh ke kalau saya guna spinning reel je, admin? Saya rasa macam membazir pulak kalau beli reel BC sebab saya dah ada spinning reel. Lagipun saya tengok harga reel BC boleh tahan jugak mahal.

 

Soal Jawab Mancing – Biar Betul Spinning Reel Tak Boleh Guna Untuk Casting?

 

JAWAPAN:

 

IKLAN

Sebelum kita berbicara spinning reel boleh buat main casting atau tidak, sebaiknya kita fahami dulu apa itu casting. Casting atau lebih tepat lagi lure casting (mengilat) sebenarnya adalah salah satu cabang teknik memancing. Ia digelar atau dinamakan casting berikutan tindakan melontar dan mengarau umpan berulang kali.

 

Sementara umpan itu tersendiri tidak semestinya pula gewang atau artificial lures. Oleh yang demikian ia tidak mewajibkan penggunaan sesuatu jenis kekili atau umpan untuk mempraktikkan teknik casting. Jika hendak casting wajib guna kekili menegak (baitcaster reel) adalah mitos yang tidak dikenal pasti kewujudannya. Walau bagaimana penggunaan kedua-dua jenis reel ini ada keistimewaan tersendiri.

 

Soal Jawab Mancing – Biar Betul Spinning Reel Tak Boleh Guna Untuk Casting?

 

IKLAN

Berikut merupakan beberapa kelebihan penggunaan spinning reel ketika casting.

 

Tali pancing yang keluar daripada spool bergerak secara berpusing disebabkan spool statik dan tidak bergerak. Oleh itu ia tidak akan kusut dengan senang berbanding BC reel di mana pada jenis ini spool akan bergerak (berpusing). Dan sekiranya kita tak pandai kawal henti perjalanan tali ia akan mudah menjadi kusut atau birdnest.

 

Spinning reel lebih mudah untuk membuat balingan gewang ultra ringan dan mikro melawan angin berbanding BC reel.

 

IKLAN

Soal Jawab Mancing – Biar Betul Spinning Reel Tak Boleh Guna Untuk Casting?

 

Penggunaan spinning reel lebih senang dan tidak mengelirukan berbanding dengan BC di mana ia tidak mempunyai banyak alat dan fungsi tugas pada reel.

 

Spinning reel lebih senang dan berkuasa apabila membuat karau laju di mana pusingan spool yang lebih besar serta nisbah gear akan menyebabkan lebih berkuasa dan pantas.

 

Terdapat spinning reel yang mempunyai dua atau lebih spool apabila dibeli, oleh itu pemancing dapat membawa pelbagai tali dan saiz tali dengan satu kekili.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI