SOALAN:

Saya baru belajar memancing di tepi pantai… saya ingin tahu saiz mata kail, batu ladung, tali dan umpan yang sesuai?

 

JAWAPAN:

 

Sebelum anda menentukan saiz mata kail, terlebih dahulu anda perlu mengetahui spesies ikan apakah yang mendiami kawasan pancingan berkenaan.

Jika tiada info bolehlah rujuk kepada penduduk setempat atau pemancing yang sudah biasa memancing di kawasan sekitarnya.

IKLAN

 

Namun begitu anda masih boleh terjah saja walaupun tiada info berkenaan. Ini kerana secara umumnya boleh dikatakan hampir kebanyakan pantai dihuni oleh ikan seperti

gelama, duri, bebolos, pari, gerut-gerut, talang, kerapu, senangin, kurau, dan ada sesetengah pantai yang dihimpit ebek dan gerong belang.

 

IKLAN

Lazimnya saya lebih gemar menggunakan mata kail saiz kecil jenis berteras panjang saiz 11 atau lebih kecil lagi 16 hingga 18.

Perlu ingat mata kail masih lagi boleh mengena ikan saiz kasar manakala, umpan di mata kail saiz besar sudah tentulah hanya menjadi bahan getuan spesies ikan bermulut kecil begitu sahaja.

Namun, mata kail tersebut mestilah kuat dan tidak kangkang apabila digasak ikan.

 

IKLAN

Batu ladung jenis mati paling sesuai digunakan kerana ketika balingan dibuat, batu ladung yang berat akan bergerak terlebih dahulu dari umpan bagi mengelakkan umpan tercabut dari mata kail.

 

Jika memancing di kawasan pantai landai, eloklah mengunakan joran pantai (surcasting rod dalam lingkungan 10 hingga 15 kaki dengan kekili mendatar sesuai untuk pemancing baru.

 

Contoh pengunaan umpan, mata kail dimasukkan dalam badan udang sepenuhnya. Jika boleh dapat bilis segar adalah terbaik sebagai umpan dasar.

Anda juga boleh menggunakan umpan lain perumpun, hirisan sotong, hirisan ikan kerang-kerangan.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI