SOALAN:

 

Saya biasa beli main line 300 meter kadang-kadang 150 meter. Persoalannya, boleh ke main line yang balance ni disambung dengan balance main line? Iya la… Nak buang sayang… beli 300 meter, masuk spool dalam 220 meter je. Jadi, balance 80 meter tu boleh sambung tak dengan tali yang lain. Kalau ada, ikatan apa yang terbaik untuk elak tali lucut?

 

JAWAPAN:

 

IKLAN

Admin faham dengan jelas persoalan yang anda kemukakan. Lebihan tali selepas dimasukkan ke spool merupakan perkara umum yang berlaku kepada pemancing yang membeli tali pancing dengan cara ini. Dan menggunakan lebihan tali tersebut yang disambungkan dengan tali lain juga bukanlah sesuatu yang asing malah dipraktikkan oleh ramai pemancing.

 

Soal Jawab Mancing – Boleh Ke Guna Tali Bersambung Dalam Spool?

 

Begitu pun admin nasihatkan, sebaik-baiknya lebihan tali tersebut dijadikan tali spare bagi menggantikan tali yang digunakan sekiranya ia putus. Dalam soal penyambungan tali (sekiranya tali asal putus), sebaiknya pastikan dulu tali mana yang lebih panjang.

IKLAN

 

Sekiranya tali utama lebih panjang dari tali spare maka tali spare tersebut haruslah disambung pada bahagian belakang. Ini bagi mengekalkan bahagian sambungan berada di dalam spool terutamanya ketika sedang bertarung dengan ikan.

 

Sekiranya ingin menyambung lebih tali itu dengan tali yang lain, sebaiknya pastikan tali lain itu sama diameter dengan tali lebihan. Begitu juga dengan kapasiti tali yang ingin disambung tersebut.

IKLAN

 

Soal Jawab Mancing – Boleh Ke Guna Tali Bersambung Dalam Spool?

 

Sekiranya ia lebih panjang maka jadikan lebihan tali berada di bahagian belakang sebagai back up. Cara ini lebih selamat agar bahagian sambungan tidak berhadapan dengan risiko terlucut ikatannya.

 

Banyak ikatan yang boleh digunakan untuk penyambungan tali. Begitu pun admin sarankan anda aplikasikan ikatan double uni knot. Ia terbukti berkesan walaupun menyambung tali berbeza diameter.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI