SOALAN:

 

Boleh tak tuan kupas isu reel? Terutamanya spinning. Kebanyakan pemancing akan sebut reel lama lebih bagus dari reel baru. Adakah benar perkara ni atau sekadar mitos?

Adakah pembuat reel seperti Shimano dan lain semakin downgrade produk-produk baru? Pendapat peribadi saya sendiri, sudah mesti produk baru lebih advance dari segi teknologi dan materialnya. Pendapat admin pula bagaimana?

 

Soal Jawab Mancing – Betul Reel Moden Tidak Sekuat Reel Konvensional?

 

JAWAPAN:

IKLAN

 

Pendapat admin sama seperti anda! Admin sangat setuju bahawa produk baru lebih advance dari segi teknologi dan materialnya.

 

Tentu saja nama-nama besar pengeluar kekili tidak akan downgrade produk keluaran mereka sebaliknya sentiasa upgrade dari tahun ke tahun.

 

IKLAN

Ambil contoh dari aspek jumlah ball bearing dan gear ratio sudah cukup membuktikan produk terkini jauh lebih advance berbanding produk terdahulu.

 

Namun dari satu aspek admin bersetuju dengan pengguna reel lama iaitu dari aspek ketahanan. Kebanyakan reel lama diperbuat daripada material asas yang terbukti ketahanannya.

 

Soal Jawab Mancing – Betul Reel Moden Tidak Sekuat Reel Konvensional?

IKLAN

 

Kebanyakannya terbuat daripada logam solid. Atas sebab itulah reel lama kebanyakan agak berat dan mampu bertahan untuk tempoh yang panjang.

 

Mungkin atas faktor inilah pengguna kekili lama boleh mendakwa reel lama lebih bagus daripada reel baru. Tambah pula dengan penggunaan plastik dan komposit menjadikan reel terkini semakin ringan.

 

Mungkin juga atas faktor lebih ringan ini mereka merasakan reel lama yang lebih berat itu lebih bagus.

 

Secara peribadi, admin beranggapan pendapat bahawa reel lama lebih bagus berbanding baru hanyalah berlandaskan faktor sentimental semata-mata.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI