SOALAN:

 

Betul ke ikan sembilang dan ikan gemang tu ikan yang sama? Atau lain-lain spesies? Boleh tak admin buat pencerahan sikit.

 

JAWAPAN:

 

IKLAN

Terdapat kekeliruan antara sembilang dan gemang namun berdasarkan buku rujukan ikan tempatan, sembilang dan gemang adalah spesies yang sama iaitu Plotosus canius Dalam kekeliruan ini ada yang mengatakan gemang adalah nama khas buat sembilang yang besar. Sebagaimana senangin menjadi gubal atau kurau membesar menjadi senohong.

 

Namun kenyataan ini disangkal sama sekali oleh pemancing yang arif tentang kedua-dua jenis ikan tersebut. Menurut mereka, sembilang dan gemang adalah spesies berlainan biarpun habitat dan tabiatnya serupa.

 

IKLAN

Soal Jawab Mancing – Betul Ke Sembilang & Gemang Ikan Yang Sama?

 

Bentuk fizikalnya memang sama tetapi jika diperhati dengan teliti, terdapat perbezaan jelas di antara kedua-duanya iaitu dari segi bentuk kepala dan warna.

IKLAN

 

Kepala gemang lebih besar dan leper termasuklah bukaan lebar mulutnya, tetapi sembilang berkepala kecil. Warna badan sembilang pula lebih gelap berbanding gemang.

 

Andaian ini sukar dibuktikan selagi kita tidak memperoleh sembilang dan gemang yang sama saiznya untuk dibuat perbandingan.

 

Sekiranya benar, kajian lebih mendalam harus dilaksanakan oleh para pengkaji ikan tanah air bagi mendedahkan siapa sebenarnya gemang.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI