SOALAN:

 

Salam min… boleh tak admin buat penjelasan sikit pasal panjang leader yang sesuai untuk setup casting? Ada yang cakap pendek pun boleh, panjang pun boleh.

 

JAWAPAN:

 

Untuk teknik casting sama ada menggunakan kekili menegak atau mendatar, saya amalkan satu kaedah berdasarkan jenis leader yang digunakan. Sekiranya menggunakan leader tangsi atau monofilament, saya akan lebihkan panjang leader sehingga ke dalam spool kekili.

IKLAN

 

Soal Jawab Mancing – Berapa Panjang Leader Yang Sesuai Untuk Teknik Casting?

 

Sebaliknya jika menggunakan leader fluorocarbon, saya akan pastikan leader panjang leader tersebut tidak sampai ke dalam spool. Memadai panjang leader sama panjang dengan joran atau dari tip hingga cincin pertama saja.

 

IKLAN

Alasannya cukup mudah. Sebagaimana yang kita tahu, leader fluorocarbon agak keras berbanding leader monofilament. Atas faktor tersebut, leader fluorocarbon tidak tergulung dengan kemas di dalam spool. Sebaliknya leader monofilament yang lebih lembut boleh disusun dengan sempurna di dalam spool.

 

Soal Jawab Mancing – Berapa Panjang Leader Yang Sesuai Untuk Teknik Casting?

 

IKLAN

Leader fluorocarbon yang berlebihan di dalam spool akan mengganggu proses kelancaran pengeluaran tali dari spool ketika proses balingan gewang. Secara tidak langsung ia akan menyebabkan berlakunya masalah sarang burung atau birdness.

 

Pasa asasnya, peranan leader adalah untuk menyerap sentapan mengejut yang boleh menyebabkan mata kail menjadi lurus atau kerosakan pada terminal tackle yang lain.

 

Soal Jawab Mancing – Berapa Panjang Leader Yang Sesuai Untuk Teknik Casting?

 

Oleh yang demikian tidak perlu menggunakan leader yang terlalu panjang. Pada saya memadai sepanjang 1meter saja sudah sesuai sama ada leader monofilament mahupun fluorocarbon.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI