SOALAN:

 

Sudah sekian lama memancing saya guna tali tangsi (mono) warna clear. Saya jarang guna warna lain tapi tetapi adakah warna tali mempunyai fungsi berbeza? Dan apakah warna sesuai untuk memancing di muara?

 

JAWAPAN:

 

IKLAN

Menurut pengamatan saya, ramai pemancing inginkan warna tali pancing yang terang dan mudah dilihat lebih-lebih lagi di malam hari. Sesetengah pemancing suka warna yang cantik dipadankan dengan kekili dan joran. Ada juga yang suka warna gelap atau jenis halimunan kerana dikatakan tidak mudah dilihat ikan.

 

Soal Jawab Mancing – Apa Fungsi Tali Pancing Berwarna-Warni?

 

Bagi saya warna tali utama tidak begitu mendatangkan kesan pada tangkapan. Apa yang lebih penting untuk ikan adalah persembahan umpan (umpan biasa atau tiruan) yang boleh menarik minatnya untuk diterkam.

IKLAN

 

Namun yang perlu dititik beratkan ialah warna perambut biarlah sesuai dengan warna air atau persekitaran dan mudah memperdayakan ikan. Jangan terlalu terang atau jelas di dalam air kerana sesetengah ikan begitu peka pada persekitaran dan ada juga yang fobia dengan tangsi (mungkin profilnya seperti tangsi pukat).

 

Memancing di muara yang airnya tidak dalam saya syorkan menggunakan tangsi berbanding tali sulam. Ini akan menambah keseronokan dan kepuasan ketika membalas sentapan. Tangsi akan menghasilkan sedikit anjakan dan suntikan balas yang menyeronokkan.

IKLAN

 

Soal Jawab Mancing – Apa Fungsi Tali Pancing Berwarna-Warni?

 

Jika air keruh lebih elok guna tali warna gelap kerana tali warna cerah akan pudar disebabkan pengaruh air. Tali sulam jika kehabisan salutan lilin akan menyebabkan air dapat meresap dan air yang keruh boleh menukar warna tali menjadi kotor.

 

Untuk tali utama apa-apa warna tidak begitu mendatangkan masalah asalkan sesuai dengan warna persekitaran. Jika masih berminat menggunakan tali sulam untuk memancing muara, gunakan perambut tangsi yang panjang.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI