IKLAN

 

SOALAN:

Saya ada satu persoalan, min. Apa dia beza jika kita guna perambut biasa dengan perambut flourocarbon?

 

JAWAPAN:

Pada hemat saya, perambut yang dimaksudkan di sini ialah perambut (shock leader) yang menghubungkan tali utama (lazimnya tali sulam atau braided) dan bukannya perambut yang disambungkan dengan mata kail.

 

Terlebih dahulu kita perlu tahu apa kegunaan atau fungsi perambut tersebut. Penggunaan perambut atau shock leader bertujuan untuk menyerap regangan terutama jika menggunakan tali utama daripada jenis tali sulam.

IKLAN

Tanpa perambut ia akan memberi tekanan kuat pada mata kail, kekili dan joran yang boleh mengakibatkan pincang fungsi. Mata kail akan lurus, joran akan patah atau kekili akan rosak.

 

Material perambut pula lazimnya terbahagi kepada dua iaitu monofilament nylon atau polymer (tangsi) dan flourocarbon.

Berikutan bahan yang berbeza tentu saja sifat dan fungsinya juga berbeza. Paling ketara perbezaannya ialah perambut tangsi ini lembut dan fluorocarbon pula keras.

IKLAN

 

Kesan di dalam air pula, perambut tangsi yang didatangkan dengan pelbagai warna termasuklah berwarna jernih bersifat tampak manakala fluorocarbon pula lebih bersifat halimunan.

Dari aspek aksi pula perambut tangsi lebih berbuai di dalam manakala flurocarbon lebih bersifat pegun.

Dan dari segi ketahanan pula, fluorocarbon ternyata lebih lasak menahan geseran dan tidak mudah kerinting atau hilang sifat regangan.

 

baca juga Ikan Tak Aktif Time Hujan Lebat?

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan