Berdasarkan pengkelasan ilmiah, ikan lampam tergolong dalam haiwan omnivor yang memakan variasi makanan dari sumber tumbuhan dan juga haiwan. Sumber haiwan yang dimakan oleh ikan omnivor ini lazimnya dari jenis ikan dan juga serangga.

 

Sebagaimana ikan temoleh dan kelah (juga omnivor), ikan lampam juga tergolong dalam keluarga ikan kap (carp fish). Tetapi pernah tak anda dengar ikan temoleh menyambar gewang. Saya sendiri hampir belum pernah mendengarnya.

 

IKLAN

Bagaimana pula dengan kelah? Adakah ikan menyambar gewang? Iya, memang benar. Saya sendiri pernah memperoleh kelah dengan menggunakan gewang sesudu dan juga gewang replika ikan. Jadi, ada kemungkinan atau tidak ikan lampam menyambar gewang?

 

Sebagaimana ikan kelah atau tengas, kejadian ikan lampam menyambar gewang bukanlah satu insiden kebetulan semata-mata.

IKLAN

Namun kita tidak boleh untuk menetapkan bahawa semua ikan lampam, tengas atau kelah akan menyambar gewang. Ini kerana mereka bukanlah tergolong dalam haiwan karnivor seperti mana keluarga ikan snakehead atau sebarau.

 

IKLAN

Apa yang menyebabkan ikan lampam menyambar gewang lebih kepada tabiat pemakanan dan habitat. Saya percaya ikan lampam yang menyambar gewang adalah ikan lampam yang hidup liar contohnya di sungai atau di habitat yang sumber makanannya amat terhad.

Dan ada kemungkinan juga ia menyangka gewang tersebut adalah sumber makanan yang hanyut bersama daunan atau sampah.

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI