Terdapat beberapa sub-famili todak di dunia namun spesies todak yang mengisi slot info spesies kali ini ialah todak yang biasa ditemui di perairan negara kita. Ikan yang tergolong dalam family Belonidae (needlefishes) dan genus Ablennes ini dikenali sebagai flat needlefish di peringkat global.

 

Taburan ikan todak begitu meluas di seluruh dunia dan hampir seluruh Semenanjung, Sabah dan Sarawak. Ia lazimnya boleh ditemui perairan cetek dari kawasan estuary hinggalah ke tengah laut. Ciri-ciri utama ikan berparuh ini memiliki muncung panjang yang dibarisi gigi atas dan bawah di sepanjang paruhnya.

 

Sifat & Tabiat Spesies Ikan Todak!!

 

Ikan todak memiliki badan pipih memanjang dengan tona warna hijau cerah di bahagian atas dan putih berkilau di bahagian bawah badan. Todak jenis ini mempunyai lapan belang berwarna biru gelap bermula pangkal sirip dorsal pertama hingga hujung ekor. Belang ini hanya separuh bahagian ukur lilit badannya sahaja.

 

IKLAN

Panjang mulutnya hampir satu per tiga dari keseluruhan panjang badannya. Memiliki barisan gigi tajam di bahagian bawah dan atas rahang mulut. Giginya tajam di sepanjang muncung atau paruh mulutnya. Mulutnya tidak begitu besar untuk menelan mangsa tetapi dengan bantuan giginya ia mampu mengerjakan mangsa yang lebih besar dari kapasiti mulutnya untuk ditelan.  Saiz mata agak besar.

 

Sifat & Tabiat Spesies Ikan Todak!!

 

Dengan memiliki ekor bercabang tegap tetapi pendek membolehkannya melakukan pecutan serta anjakan untuk meloncat ke udara. Ikan ini mampu membesar hingga 95cm panjang tetapi saiz purata 60cm sahaja. Todak jenis ini mempunyai ekor tirus dan bercabang lebih kuat dari jenis mempunyai ekor bulat.

IKLAN

 

Kedudukan sirip dorsal agak jauh ke belakang badan kira-kira 2/3 dari pangkal kepala bagi ikan yang dikenali sembir di pantai timur.

 

Ikan todak bergerak dalam kelompok tersendiri. Mereka Menghabiskan masa berkeliaran di permukaan air. Ikan pelagik ini gemar berada di kawasan cahaya lampu. Ia boleh dilihat berkeliaran di sekeliling kawasan limpahan cahaya pada malam hari.

Ia kelihatan jinak ketika menghampiri bot tetapi akan bergerak pantas melarikan diri apabila ternampak bayang pergerakan manusia atau terancam keselamatannya.

IKLAN

 

Sifat & Tabiat Spesies Ikan Todak!!

 

Todak boleh membuat pecutan di atas permukaan air (hanya bahagian ekor sahaja yang mengena air) dalam jarak amat jauh seperti jet pejuang sedang berlepas dari landasan. Ini boleh diperhati ketika ia melarikan diri dari serangan pemangsa.

Todak yang terperanjat adalah yang tidur di permukaan air dan membabi buta melompat dan menujah di permukaan air untuk menyelamatkan diri.

 

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI