IKLAN

 

Apakah set pancing kesayangan anda, yang serasi dan sering dipakai ataupun telah disimpan sebagai khazanah kesayangan?

 

Rata-rata kaki pancing mesti mempunyai set pancing kesayangan tak kira apa jenis pancingan sekalipun. Tak semestinya mahal, namun cukup selesa waktu apabila dalam genggaman baik ketika balingan atau pertarungan. Memang akan dijaga rapi, kalau nak pinjam tu sorry, apa lagi nak dilepaskan pergi.

 

 

“Antara set yang paling selesa untuk heavy cover… Daiwa Tatula JDM + Daiwa Bass X. Berdesup perginya sangat sesuai untuk landbase.”

– Nd Amey

 

“Lebih seronok jika set pancing itu hasil buatan tangan sendiri. Ambe sangat sayangkan seni ukir warisan Melayu. Sebagai meneruskan legasi tinggalan arwah atuk, ambe abadikan pada rod versi nusantara ambe…. Huhuhuhu..”

– Penjejak Azmie

“Daiwa Tatula Type R 8.1. Storm Discovery 6’ 1piece 8-17lb. My Precious.”

– Razuan Efendi

 

IKLAN

 

“Joran masa juvenil, pelepah bemban atau sawit untuk kail puyu, sepat siam atau haruan. Dia punya melendut kalau dah strike memang tak boleh lupa. Sayang nak lupa memori pakai joran tradisional.”

– Qayyum Aizad

 

“Joran + tali + mata kail + umpan dah cukup untuk dapatkan ikan… tak payah yang mahal-mahal.”

– Jashaniesyam Salleh

 

“Nak mancing guna rod dengan mesin yang biasa-biasa je… tapi yang penting smua alat tip top… hehe.”

– Shamsul Adha

IKLAN

 

 

“Set pancing kegemaran saya Daiwa set kombo sebab dia ringan dan sedap melayan tarikan ikan lagi-lagi saiz besar memang terbaik.”

– Az Wan GP

 

“Yang ekonomi je dah cukup untuk menaikkan ikan belasan kilo.”

– Irsyad Alt

 

“Rod Eupro + reel Daiwa Crest 4K. Ni la set ekonomi yang kawe pakai sekarang. Janji ade STRIKE boh…!”

– Awi Sham

 

 

“Rod SureCatch reel Ryobi Zauber memang terbaik! Nak pinjam… memang sorry la!”

– Mohd Akbar

 

“Setiap kaki pancing memang ada set pancingan sendiri malah melebihi daripada 1 set takut-takut rosak… tapi ingat juga set pancing tu jangan lupa servis… set pancing saya murah je tapi berkesan menumpaskan ikan yang lagi besar darinya.”

– Aqmal Zenetic

 

“Sememangnya akan ada satu senjata kesayangan antara yang bersusun-susun kat umah. Bagi saya setting terbaik saya adalah CQDC 101 dan rod custom 4-10lb dari sahabat Wan Kobra. Merangkumi kepuasan dan kemantapan persembahannya… sedikit tuah juga banyak mempengaruhi set saya ini.”

– Tukun Gewang Karat