UMPAN: Sejak bila memancing dan mula menjadi tekong atau jurupandu pancing?

AMIR: Minat memancing tu bermula sejak remaja lagi dan mula menjadi tekong dan jurupandu pancing secara rasminya sejak tahun 2015.

 

UMPAN: Kenapa anda memilih kerjaya ini?

AMIR: Saya memilih kerjaya ini kerana ia merupakan minat yang mendalam dalam aktiviti memancing. Selain itu ia juga boleh menjana pendapatan dan sumber kerjaya untuk mencari rezeki bagi menyara keluarga.

Tanpa minat yang mendalam adalah mustahil untuk berkhidmat dengan baik sebagai tekong dan jurupandu pancing.

 

UMPAN: Pada pandangan anda, apa kriteria perlu ada untuk jadi tekong atau jurupandu pancing?

AMIR: Pada pandangan saya seseorang tekong atau guide itu hendaklah berdisiplin. Disiplin merupakan teras utama yang tidak boleh dipertikaikan. Selain itu anda perlulah menepati masa.

Biarlah kita menunggu pelanggan, jangan pelanggan yang menunggu kita. Tekong juga perlu memberi tunjuk ajar yang betul serta ikhlas semasa memancing.

 

IKLAN

UMPAN: Apa rintangan yang dihadapi dan harapan anda dalam meneruskan kerjaya ini?

AMIR: Rintangan yang pernah saya hadapi seperti hujan serta ribut, enjin rosak semasa memancing, tidak bernasib baik mendapat tangkapan yang menghampakan para pelanggan.

Harapan saya untuk diri saya atau sesiapa yang ingin menceburi kerjaya ini jangan mudah putus asa. Dan berbanggalah kerana ianya merupakan pengalaman yang sangat mencabar.

 

UMPAN: Ceritakan pengalaman memancing (trip) yang manis dan pahit?

AMIR: Kenangan manis, melalui servis yang saya sediakan ini ia memberi peluang untuk bersilatulrahim dengan kenalan baru tanpa Kira bangsa dan agama.

Kenangan pahit ketika trip tiada hasil tangkapan. Saya percaya semua tekong tidak sanggup melihat para pelanggan mereka pulang dengan tangan kosong atau kumpau. Saya juga seorang pemancing jadi saya tau kumpau itu bukannya indah tetapi perit.

IKLAN

 

 

 

UMPAN: Berikan sedikit tip untuk memperoleh hasil pada trip anda?

AMIR: Tip saya mudah sahaja… jangan sesekali putus asa. Sentiasa berusaha hingga berjaya. Banyakkan bersabar… nak jadi pemancing ni kenalah bersabar sentiasa dan guna joran serta umpan yang sesuai semasa memancing.

 

Pakej Memancing

IKLAN

Nama bot: Baramonster

Saiz: 25 kaki

Enjin: Yamaha 40hp

Harga sewa: RM 400.00

Jumlah pemancing: 3 Orang

Waktu memancing: 8.00 pagi hingga 6.00 petang

Lokasi memancing: Selinsing

Jeti: Jeti Pengkalan Sungai Baru

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI