Bermula dari tempat menyimpan bot, kemudahan jeti, bengkel baikpulih dan penyelenggaraan bot, maklumat dan informasi persekitaran, kemudahan turun naik bot ke

air, tempat membersih ikan atau tangkapan, aspek keselamatan dan peraturan, persekitaran air yang bersih dan tiada pencemaran sampah sarap, kapasiti enjin serta kuasa kuda bot yang diguna pakai tidak dapat digambarkan dengan kata-kata.

 

Kalau ada di Malaysia kemudahan dan prasarana sebegini pasti aktiviti memancing akan bertambah rancak. Kita boleh maju selangkah ke hadapan.

Pada asalnya tidak pernah terfikir sama sekali peluang memancing di sini memandang ia tiada dalam senarai program utama. Jadi tiada peralatan pancing yang di bawa bersama.

Hasrat untuk memancing di sini dipendam begitu sahaja kerana tugasan membuat promosi memancing ke Malaysia adalah lebih utama.

 

Penulis hanya dijemput untuk membantu promosi mengenai sukan memancing Malaysia di New Zealand bagi pihak Tourism Malaysia.

Tiga buah bandar utama dipilih sebagai tempat mengadakan persembahan sukan memancing Malaysia iaitu Nelson, Wellington dan Auckland.

 

Seronoknya Memancing Di New Zealand

 

DISORONG BANTAL

 

Hari kedua di Auckland selepas mengadakan pertemuan dengan wakil Tourism Malaysia di Auckland bersama seorang agen pelancong tempatan tiba-tiba sahaja ada usul,

“Petang ini saya dah aturkan sesi memancing untuk anda semua”, ujar beliau.

Sebenarnya salah satu kemudahan yang wujud di sini ialah khidmat servis memancing lengkap dengan kemudahan peralatan.

 

Pemancing boleh bertandang dengan tangan kosong. Ini dikuatkan lagi apabila penulis bertemu dengan Dato’ Md Isa, seorang pengembara dari Malaysia yang banyak menghabiskan masa merantau ke negara luar sambil memancing jika ada kesempatan.

Dalam perbualan antara saya dengan Dato’ Md Isa, beliau sudah hampir dua minggu mengelilingi New Zealand sambil memancing seorang diri.

 

New Zealand menurutnya lagi adalah negara yang cukup selamat jika mengembara apatah lagi berseorangan.

Begitu juga dengan pakej memancing, semua disediakan termasuk guide dan peralatan pancing. Beliau petang itu juga teruja untuk keluar memancing bersama kami.

 

Dalam pada itu 3 buah bot gentian menanti kami di salah satu jeti menempatan bot-bot pancing di pusat bandar Auckland.

Salah seorang tekong ialah Leane Dixon, pemancing wanita yang mengungguli pertandingan memancing ikan layaran di Kuala Rompin pada 2013 lepas.

 

Beliau merupakan pemegang rekod IGFA bagi ikan bluefin tuna untuk kategori wanita. Leane bersama suami seorang doktor pakar bedah di Auckland yang sama minat dalam sukan memancing.

 

Seronoknya Memancing Di New Zealand

 

PRASARANA SERBA MODEN

 

Petang yang dinantikan rombongan bergerak ke jeti di mana bot sudah sedia menunggu ketibaan kami semua.

IKLAN

Di sini salah satu prasarana yang berselerak di New Zealand penulis tak dapat bayangkan betapa bahagianya mereka yang memiliki kemudahan infrastruktur yang begitu lengkap.

Ini baru satu yang dilihat dan ianya hampir sama kesemuanya kerana sukan air begitu popular di sini.

 

Begitu juga dengan kemudahan lengkap dan serba moden yang di wujudkan bagi memberi faedah kepada penduduk tempatan yang membayar cukai yang tinggi kepada kerajaan mereka.

Dari pelbagai saiz bot disusun dengan kemas di atas rak gudang yang luas. Forklift besar yang diubahsuai digunakan untuk mengeluar dan menyimpan bot di rak masing-masing.

 

Malah turun naik bot dari dermaga ke air cukup mudah mengunakan forklift tersebut.

Hampir leka memerhatikan aktiviti dan keunikan prasarana yang lengkap ini, nama penulis dilaungkan beberapa kali kerana masih leka mendongkak susunan bot hampir 7 tingkap

di dalam sebuah gudang yang besar ketika kawan-kawan lain sudah siap memilih bot yang di sediakan.

Hati kecil ini mampu berkata “Bilalah kat Malaysia nak ada semacam ini….”

 

Seronoknya Memancing Di New Zealand

 

ZON HAD LAJU

 

Seronoknya Memancing Di New Zealand

 

Dari jeti bot menyusuri laluan air yang sesak di pinggir bandar Auckland. Bot dikemudi dengan kelajuan sederhana kerana mengikut peraturan ‘port speed limit’.

Bila melepasi zon had laju barulah terasa pecutan bot yang sebenarnya hingga terasa dingin angin hingga ke tulang.

Kunjungan kami ketika memasukki hujung musim panas dan suhu pada 22 darjah sianghari manakala turun sekitar 14 darjah pada sebelah malam.

 

Hari itu kami dibawa memancing berhampiran dengan beberapa pulau Rangitoto di pinggir Bandar Auckland.

IKLAN

Terdapat banyak juga bot pemancing yang sudah berada di kawasan berkenaan sebelum kehadiran kami.

 

Pulau ini jenis berbatu granite serta sulfur seperti kesan dari gunung berapi. Kedalaman air sekitar 40 kaki dengan permukaan laut sedikit beralun dibuai angin dingin.

3 jenis umpan dibawa tekong untuk kegunaan kami memancing sepetang.

 

Setelah diberi taklimat ringkas oleh tekong Brett, kami memulakan sesi pancing yang dihadkan selama 3 jam sahaja. Peluang ini tidak boleh dipersiakan begitu sahaja.

Bekalan Umpan sotong, tuna, sardin beku dan sebagainya amat mudah didapati di seluruh bandar New Zealand. Boleh dikatakan semua stesen minyak menjual umpan-umpan termasuk bekalan ais ketul.

 

Seronoknya Memancing Di New Zealand

 

Tidak perlu bersusah payah mencari pasar basah untuk mendapatkan umpan. Pada mulanya kami mengunakan umpan ikan sardin sekor sebagai umpan sesuai dengan matakail 5/0 yang disyorkan tekong.

Sebaik sahaja umpan mencecah dasar terasa getuan bermula. Joran sentiasa bergetar tanpa ada tanda-tanda lenturan kasar.

 

Joran berhenti bergetar bila masa umpan habis. Inilah yang dikatakan pantang taruk terus makan.

Banyak umpan hilang dengan cepat. Sedang kami sibuk dalam usaha mencari hasil yang pertama, bot di sebelah pula mengena ikan besar.

Habis satu bot di keliling pemiliknya dalam usaha menangani ikan berkenaan yang akhirnya dipotong tali apabila melihat ianya adalah seekor jerung.

 

TARUK MAKAN TARUK MAKAN

 

Kami kemudian mengecilkan sedikit saiz umpan memandangkan di bawah bot terlalu banyak ikan kecil.

Kemudian teknik biar umpan digonggong seketika dan sentap joran dengan kuat agar ia mengena kumpulan ikan yang rakus dengan umpan yang dihulurkan.

Teknik ini menjadi apabila lepas satu persatu ikan merah dinaikkan.

IKLAN

 

Saiz purata lebih lebar dari tapak tangan namun ia dibawah limit yang dibenarkan tangkap. Saiz minima ialah 27 cm untuk semua ikan merah di kawasan ini.

Kalau hendak penuhkan tong 54qt dalam masa sejam memang mudah. Ikan memang pantang dihidangkan umpan terus sahaja disambar.

Beberapa kali kami berpindah di kawasan sekitar bagi mencari kumpulan ikan merah yang besar melebihi had yang dibenarkan.

 

Hampir 1 jam pertama semua hasil ikan merah yang dipancing perlu dilepaskan. Belum cukup saiz matang.

Umpan susut dengan cepat ketika itu ekoran ikan merah ini terlalu galak dengan sebarang umpan.

 

Mungkin yang besar lebih tertumpu memburu makanan pada sebelah malam tidak dapat dipastikan.

Hasrat bukan untuk membawa balik hasil tangkapan tetapi memadainya mencari rekod tangkapan terbaik memancing di sini.

 

Kami teruskan usaha memancing mencari spesimen yang lebih besar, namun kerana terlalu banyak kumpulan ikan merah sebesar tapak tangan yang lebih dahulu menggerutu umpan, maka peluang merah besar untuk mendapatkan umpan tipis.

Walaupun kecil selebar tapak tangan mat salleh namun kekuatan yang dihasilkan membuatkan rod PE1-3 melentur baik.

 

Layan dan cukup terhibur kerana seolah tiada masa rehat untuk kami semua. Cukup terhibur dan puas melayan kumpulan ikan merah New Zealand walaupun kami tidak dipertemukan dengan induk merah.

Keceriaan tetap terpancar di wajah masing-masing dalam sedikit kedinginan angin senja.

 

Seronoknya Memancing Di New Zealand

 

TERIMA KASIH DAUN KELADI

 

Seronoknya Memancing Di New Zealand

 

Dalam masa kurang dari 2 jam memancing kami sudah kehabisan umpan. Skipper sarankan supaya mengunakan soft plastik sementara dua lagi mengunakan saki baki umpan yang tinggal.

Dari berpuluh-puluh ekor ikan merah yang diperolehi, hanya 2 ekor sahaja dibawa pulang untuk kami merasai sendiri rasa ikan merah di sini.

Memancing di kala yang cukup meriah terasa masa memang cepat berlalu. Sebelum hari gelap kami perlu meninggalkan kawasan pancing lebih-lebih lagi suhu bertambah sejuk pada malam hari.

 

Ketiga-tiga bot meninggalkan perairan Pulau Rangitoto dengan kenangan manis pengalaman memancing di negara hujung dunia ini.

Hasil keseluruhan untuk ketiga-tiga bot tidak dapat dihitung, tapi hanya beberapa ekor sahaja yang dibawa pulang oleh skipper untuk dijadikan juadah makan malam di Hilton Hotel.

 

Terima kasih juga kepada Puan Zarina dan Encik Shafiq kakitangan Tourism Malaysia di New Zealand atas layanan mesra yang di terima serta kakitangan Tourism Malaysia yang

sama-sama berganding bahu menjayakan program promosi Mancing-Mancing Di Malaysia walaupun artikel ini berkisahkan mancing-mancing di Pulau Kiwi.

Begitu juga dengan ketiga-tiga skipper kami yang sudi melapangkan masa membawa kami memancing serta berkongsi pengalaman berguna.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI