Bagi kaki casting di ibu kota, boleh kena parkinson kalau lama tak pergi casting. Lebih-lebih lagi jika asyik sibuk dengan kerja dan juga takde spot memancing berdekatan yang ingin diterjah.

 

Walaupun ada pilihan casting di kolam berbayar, tetapi ia adalah terhad beberapa jam selain caj yang mahal. Takkan la nak kerap lepaskan gian di kolam berbayar. Boleh kopak poket jadinya.

 

Jadi nak tak nak terpaksalah fikirkan mana spot memancing yang ‘wild’ yang boleh diterjah. Antaranya memancing peacock bass dan toman di Tasik Prima, Puchong, mencari sebarau cenonet di Kuala Kubu Bahru atau melayan tarpon di Sabak Bernam.

 

Bagi geng casting, rata-ratanya mereka tidak menolak spesies apa yang ingin dicari, asalkan ia menyambar umpan tipu sudah cukup memadai walaupun ia hanyalah spesies haruan.

Bagi yang berani, tahukah anda, spesies ini masih boleh dijumpai dan sebenarnya dekat sahaja dengan penempatan asalkan rajin mencarinya.

 

Bahkan, ramai yang tidak menjangka ia sebenarnya ada dan mendiami di kawasan yang tidak pernah difikirkan selama ini.

Misalnya di sepanjang Sungai Damansara atau Klang, terdapat spot-spot yang berpotensi didiami spesies ini. Cuma nak atau tak nak sahaja menjengahnya.

 

Spot tepi sungai

Bagi sekumpulan geng casting di ibu kota yang penulis temui ini, haruan adalah antara spesies wajib masuk senarai mereka buru.

Namun, mereka bukanlah geng tapau bawa balik, sebaliknya lebih kepada ‘asal casting, janji hilang ketar tangan’ dan jika ada keperluan sahaja ia akan dibawa balik.

 

Antara spot terbaru yang dikunjungi penulis bersama mereka mereka adalah memancing di Sungai Damansara. Pada awalnya penulis ralat juga, memikirkan ada ke haruan?

IKLAN

Tetapi selepas pergi bersama mereka, barulah penulis tahu, rupa-rupanya spot yang diterjah mereka adalah sebuah lopak berhampiran tebing sungai berkenaan.

 

Lopak air seluas gelanggang bola keranjang tersebut terbentuk apabila air Sungai Damansara melimpah semasa air besar atau banjir kilat, sehinggalah membentuk lopak yang akhirnya menjadi lokasi ikan berkumpul bila air Sungai Damansara kembali ke paras normal.

 

Sayangnya, ketika kunjungan tersebut, lopak air berkenaan dipenuhi oleh pokok kiambang yang menyebabkan ruang untuk melontarkan jump frog agak sukar.

Ini disebabkan, sudah lama tidak berlaku kenaikkan paras air @ banjir, sekaligus menyebabkan tumbuhan berkenaan membiak dengan cepat.

 

Haruan Sungai Damansara

Oleh kerana, kunjungan kami lebih dari lima orang, terpaksalah, pokok kiambang berkenaan dibuka dengan cara menariknya dengan kayu. Sangat meletihkan, tetapi apa boleh buat kata mereka, nak casting punya pasal.

Selepas beberapa lopak dan laluan dibuka, kami menunggu lebih kurang setengah jam sebelum memulakan casting.

 

IKLAN

Zul menjadi orang pertama mendapat sambaran. Berkat kesabarannya casting dan terus casting, akhirnya haruan pertama berjaya dinaikkan. Tidak lama kemudian, seekor lagi haruan berjaya diperolehi olehnya. Memang champion betullah!.

 

Tidak lama kemudian, Zam berjaya memperolehi satu sambaran, tetapi gagal dinaikkan kerana mata kail tidak tertacap kemas, menyebabkan ia terlepas ketika sedang mula hendak di heret keluar dari celahan pokok kiambang berkenaan.

 

Melihat keadaan itu, bukan mudah sebenarnya casting berulang-ulang kali di tempat yang sama sambil memujuk haruan agar keluar dari celah pokok kiambang sekaligus tergoda dengan umpan tipu yang digunakan.

 

Ujar Wan, salah seorang geng casting tersebut yang kerap menerjah spot seperti ini berkata, setiap spot boleh berubah fizikalnya bergantung selepas ia ditenggelami atau dilimpahi air sungai.

 

Malah di spot yang sama, tahun lalu, dia pernah memperolehi ikan ketutu bersaiz hampir 2kg selain ikan keli. Ada masanya spot berkenaan di penuhi ikan tilapia hitam dan juga ikan bandaraya.

 

Selalunya, jika banyak ikan tilapia hitam, ia tidak akan bertahan lama kerana pasti akan mengundang kehadiran geng menjala.

IKLAN

Berdasarkan apa yang dikatakan oleh Wan, ada benarnya katanya kerana apa yang penulis perhatikan memang pot ini telah lama menjadi spot ikan haruan yang penulis percayai

hanyut semasa air besar sebelum ia ‘sangkut’ di lopak berkenaan dan terus bermastautin di situ.

 

Ini berdasarkan saiz haruannya yang boleh tahan selain haruan juvenil yang diperolehi tanda ia telah membiak di situ.

 

Sukar dimasuki

Cuma pada pandangan penulis lagi, bukan mudah untuk menjejaki spot-spot begini walaupun ia dapat dilihat dari jalan besar. Antaranya kesukaran dan keselamatan kenderaan yang ditinggalkan di tepi jalan.

Dan spot yang penulis kunjungi ini juga bukanlah mudah untuk sampai, walaupun nampak dekat dari jalan raya.

 

Ini kerana, kawasan untuk masuk ini telah dipagar oleh penternak lembu dan yang paling digeruni adalah banyaknya anjing garang yang dipelihara bagi menjaga lembu-lembu berkenaan.

 

Pendek kata, kalau sorang-sorang nak terjah jangan cari pasal lah beb, sebab, kalaulah anjing tersebut terlepas ikatannya, tak ke naya jadinya.

 

Menjelang tengahari beberapa ekor haruan lagi berjaya diperolehi. Jadilah buat lepas gian ‘ketar tangan’ ujar geng casting yang membawa penulis menerjah ke spot haruan Sungai Damansara berkenaan.

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI