Jangan sangka hanya di lautan sahaja terdapat ikan-ikan berstatus monster atau gergasi. Di sungai atau dalam sistem air tawar juga terdapat ikan-ikan berstatus monster yang selama ini tidak didedahkan secara meluas.

 

PADDLEFISH

 

Ikan paddlefish boleh membesar sehingga 1.5 meter (5 kaki) panjang dan berat sehingga 27 kilogram (60lb). Ikan ini mendapat nama mereka dari bentuk muncungnya seperti pendayung, yang digunakan untuk menggali tanah untuk mencari tumbuh-tumbuhan sebagai makanan.

 

Senarai Ikan Air Tawar Terbesar Dunia

 

TAIMEN

 

Taimen adalah spesies trout yang terdapat di Mongolia dan Rusia ini merupakan trout spesies besar. Mereka boleh tumbuh hampir 2.13 meter (7 kaki) panjang dan seberat 104 kg (230lb), namun disebabkan oleh penangkapan ikan berlebihan ia sukar untuk mencari spesimen sebesar ini lagi.

 

Senarai Ikan Air Tawar Terbesar Dunia

 

ARAPAIMA

 

Arapaima tinggal di lembangan Sungai Amazon di Amerika Selatan dan boleh mencapai 2.4 meter (8 kaki) panjang dan seberat 150kg (330lb). Ia mampu hidup di dalam air yang tahap oksiden rendah kerana mampu bernafas melalui udara. Ia bermakna mereka pergi ke permukaan setiap 10 hingga 20 minit untuk menghirup udara.

 

Senarai Ikan Air Tawar Terbesar Dunia

IKLAN

 

ALLIGATOR GAR

 

Alligator gar atau ikan buaya adalah Ikan air tawar yang besar, mempunyai muncung yang panjang dan dua baris gigi tajam yang menjadikan ia kelihatan benar-benar menakutkan. Hakikatnya bahawa ia boleh mencapai 3 meter (10 kaki) panjang dan 149 kg (350lb) menjadikan ia lebih menakutkan walaupun tidak menyerang manusia.

 

Senarai Ikan Air Tawar Terbesar Dunia

 

NILE PERCH

 

Nile Perch boleh mencecah sehingga 1.8 meter (6 kaki) panjang dan boleh mencapai berat sehingga 227 kg (500lb). Mereka adalah pemburu agresif yang boleh didapati di tasik, kolam, sungai dan sungai-sungai di Rantau Ethiopia Afrika, Wilayah Mediterranean, Delta Nil dan di Lembangan Kongo.

 

Senarai Ikan Air Tawar Terbesar Dunia

 

IKLAN

BULL SHARK

 

Bull shark boleh hidup di air masin dan badan air tawar yang berhubung ke laut. Bull shark boleh didapati di Sungai Mississippi sepanjang jalan ke St. Louis, Sungai Amazon dan di Tasik Nicaragua. Jerung ini boleh mencapai 3.5 meter (11.5 kaki) panjang dan boleh mencapai berat lebih 227kg (500lb).

 

Senarai Ikan Air Tawar Terbesar Dunia

 

MEKONG GIANT CATFISH

 

Mekong giant catfish atau patin mekong merupakan spesies ikan bermisai gergasi.Ia boleh membesar sehingga 3 meter (10 kaki) panjang dan berat melebihi 272 kg (600lb). Oleh kerana ikan ini amat besar dan nampaknya agak lazat, mereka telah ditangkap secara berlebihan dan terancam.

 

Senarai Ikan Air Tawar Terbesar Dunia

 

IKLAN

FRESHWATER GIANT STINGRAY

 

Giant freshwater stingray atau pari gergasi air tawar yang boleh ditemui di Thailand, Malaysia dan Borneo merupakan spesies pari air tawar terbesar di dunia. Ikan yang mendiami dasar sungai ini boleh mencapai 3 meter (10 kaki) panjang dan berat sehingga 590 kg (1300 lb). Bagaimanapun ia semakin pupus dan hanya boleh ditemui di Thailand.

 

Senarai Ikan Air Tawar Terbesar Dunia

 

WHITE STURGEON

 

White sturgeon atau sturgeon putih adalah ikan air tawar yang terbesar di Amerika Utara. Ia boleh mencapai 6.1 meter (20 kaki) panjang dan berat sehingga 680 kg (1500lb). Ikan prasejarah ini boleh hidup dalam air tawar atau air dan boleh didapati di Amerika Syarikat Barat dan Kanada.

 

Senarai Ikan Air Tawar Terbesar Dunia

 

BELUGA STURGEON

 

Beluga sturgeon di Rusia adalah ikan air tawar terbesar di dunia. Ini ikan besar boleh mencapai lebih daripada 4.5 meter (15 kaki) panjang dan berat melebihi 1133 kg (2500lb). The terbesar dicatat sturgeon beluga hampir 6.1 meter (20 kaki) panjang dan lebih 3175 kg (7000 lb). Ini ikan juga mempunyai jangka hayat yang panjang, hidup hingga 100 tahun ke atas.

 

Senarai Ikan Air Tawar Terbesar Dunia

 

(sumber: conservation.org)

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI