Nama biasa bagi tilapia berasaskan nama genus Cichlid tilapia, yang mana berasaskan nama Latin Tswana thiape. Nama genus dan istilah mula diperkenal oleh zoologist dari Scotland,  Andrew Smith pada 1840.

 

Sejarah Dan Perkembangan Ikan Cichlid!!

 

Ketika ia diperkenalkan keseluruh dunia bagi makanan manusia (pada asalnya bagi petani sebagai hidangan kelas rendah), tilapia sering kali mempunyai nama khas bagi mereka dalam pelbagai bahasa dan loghat.

 

Di sesetengah negara Asia termasuk Filipina, ikan tilapia besar sering kali disebut pla-pla sementara tilapiar kecil masih dikenali sebagai tilapia. Dalam bahasa Arab, tilapia dikenali sebagai bolty.

 

Tilapia telah menjadi ikan ketiga penting selepas kap dan salmon, dengan pengeluaran mencecah 1,505,804 tan metrik pada 2002. Disebabkan saiznya yang besar, pertumbuhan pantas, dan rasanya, sejumlah tilapiine cichlid merupakan tumpuan bagi usaha akuakultur utama, terutamanya pelbagai spesies Oreochromis, Sarotherodon, dan Tilapia, kesemuanya secara tidak rasmi dikenali sebagai tilapia.

 

IKLAN

Sejarah Dan Perkembangan Ikan Cichlid!!

 

Sebagaimana ikan besar lain, ia merupakan sumber protien yang baik dan merupakan sasaran popular bagi penangkapan nelayan kecil dan perdagangan.

Pada asalnya, kebanyakan penangkapan ikan tersebut adalah di Afrika, tetapi perlepasan tilapia secara sengaja atau tidak sengaja di beberapa tasik air tawar di Asia telah mendorong kepada projek akuakultur di negeri dengan iklim sederhana.

 

Di zon sederhana tempatan, operasi penternakan tilapiine memerlukan tenaga bagi memanaskan air kepada suhu tropika yang diperlukan tilapia. Satu kaedah termasuk memanaskan air dengan menggunakan haba sampingan dari kilang dan logi kuasa.

 

IKLAN

Tilapia telah digunakan sebagai pengawalan biologi bagi mengawal masalah rumpair tertentu. Ia menggemari tumbuhan akuatik terapung, duckweed (Lemna sp.) tetapi turut makan alga serat (filamentous).

 

Sejarah Dan Perkembangan Ikan Cichlid!!

 

Di Kenya, tilapia diperkenalkan bagi mengawal nyamuk yang menyebabkan malaria. Ia makan larva nyamuk, dengan itu mengurangkan jumlah nyamuk betina dewasa, yang merupakan vektor penyakit ini. Kebaikan ini bagaimanapun jauh ditenggelami oleh aspek negetif tilapia sebagai spesies ceroboh (invasive species).

 

IKLAN

Di Kenya, tilapia yang terdapat di Tasik Victoria (Sango), dikenali sebagai Ngege oleh puak Luo. Eksportnya ke pasaran Eropah telah menjejaskan bekalan kepada puak Luo yang menganggapnya sebagai makanan ruji.

 

Ikan tilapia besar biasanya dilihat sebagai ikan akuarium. Masyarakat menganggap tidak bagus kerana ia memakan tumbuhan dan boleh menjadi gangguan, menggali substrate dan berkelahi dengan ikan lain.

 

Sejarah Dan Perkembangan Ikan Cichlid!!

 

Spesies Afrika Barat lebih kecil, seperti Tilapia joka, dan spesies dari tasik kawah dari Cameroon, sebaliknya agak popular. Sama juga, dalam akuarium cichlid tilapias boleh bercampur dengan baik dengan cichlid yang tidak mengawal kawasan, armoured catfish, tinfoil barbs serta garpike.

 

Sesetengah spesies, termasuk Tilapia buttikoferi, Tilapia rendalli, Tilapia joka, dan Sarotherodon melanotheron melanotheron air payau, memiliki pola menarik dan merupakan ikan hiasan.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI